Knits and bits of sewing

(voor Nederlands scroll naar beneden)

A while ago I posted about the Alone Together Sweater, a pattern design from @laerkebagger which is a free pattern to drag us all through lock downs and social distancing. Her take on knitting is so refreshing and different. I love it that it goes against knitting rules like tying knots in yarn and mixing different kinds of yarn.

The knitting itself feels like an adventure, so Alone Together Sweater no2 was soon off the needles. While knitting I really have to shake off the feeling I can do anything wrong, because ‘wingin’ it’ gives the best result. And now I am super happy with a sweater that has colors I wouldn’t have chosen if I wouldn’t have had the creative instructions of @laerkebagger.

Another nice thing about this sweater pattern is that everyone has a totally different garment, also because it encourages you to use up your scraps. And because people put it in on Instagram you can get inspiration from all over the world (check the #alonetogethersweater). I saw a lot of gradient sweaters, colors that merge into each other which creates an awesome effect. For me my sweater eventually feels like a sunset. As if I painted with my yarn.

And with that in mind, for a next sweater with scrap yarn (I got so much yarn in my stash) I figured I could use a painting as inspiration. This time the pattern is a simple top down raglan sweater but the ‘yarn handling’ is still based upon @laerkebagger. I’m happy with how it looks, halfway there and it really feels so freeing to approach knitting this way. I can’t wait until her book is published!

Because I had so much fun knitting, my sewing was on hold until last week. I made myself a sweat pants (the best stay-at-home clothing!), and ooooh it’s so soft!! The organic cotton is from Cross and Woods (they were helpful and friendly picking the right fabric, which is not that easy online) and the pattern is Mira from La Maison Victor. A Tour shirt from La Maison Victor has already been cut, but I need another afternoon of sewing to finish that. And there are loads of other things I want to sew, have to finish, remake or repair, but let’s not go there 😉


Breien en een beetje naaien

Een tijdje terug postte ik over de Alone Together Sweater, een gratis breipatroon van @laerkebagger die ons door de lock downs en social distancing probeert the helpen. Haar manier van breien is zo nieuw en anders. Ik vind het geweldig dat het tegen alle ‘gevestigde’ brei regels ingaat, zoals het knopen van garen en mixen van verschillende soorten garens.

Het breien voelt als een avontuur, dus de Alone Together Sweater nummer 2 was al snel afgebreid. Terwijl ik aan het breien ben, moet ik me echt bedenken dat ik niks verkeerd kan doen, want improviseren geeft het mooiste resultaat. Ik ben heel blij met een trui die kleuren heeft die ik nooit zou hebben gekozen als ik niet de creatieve instructies van @laerkebagger had gehad.

Wat ook heel fijn is, is dat iedereen een heel verschillend resultaat heeft, ook omdat het gebruik van restjes enorm wordt aangemoedigd. En omdat mensen het op Instagram zetten, zodat je inspiratie krijgt van over de hele wereld (check de #alonetogethersweater). Ik zag veel verloop truien in de meest verschillende kleuren en dat effect is echt te gek! De trui die ik gemaakt heb, heeft een beetje een ‘ondergaande zon’ gevoel. Alsof ik geverfd heb met het garen.

En met dat in m’n achterhoofd heb ik voor een volgende trui met restjes garen (ik heb zoveel voorraad!) een schilderij als inspiratie gebruikt. Deze keer is het patroon een simpele raglan trui, maar het kleur en garen gebruik is nog steeds gebaseerd op @laerkebagger. Halverwege vind ik ‘m er al heel goed uitzien, en het voelt super goed om op deze manier te breien. Ik kan echt niet wachten tot haar boek gelanceerd wordt!

Omdat ik het breiwerk niet weg kon leggen, stond het naaien even op pauze, tot vorige week. Ik maakte een joggingbroek voor mezelf (het beste kledingstuk voor thuis!) en ooooh die is zo zacht! Het biologische katoen is van Cross and Woods (ze waren heel vriendelijk en behulpzaam met het uitzoeken van het goede stofje, best lastig online) en het patroon is Mira van La Maison Victor. Het Tour shirt van La Maison Victor is al geknipt, maar ik heb nog wel een middagje nodig om deze af te maken. En er zijn nog zoveel dingen die ik wil naaien, af moet maken, hermaken of reparen, maar laten we het daar maar niet over hebben 😉

Leave a Reply

%d