DIY – Stability Training Tool

(voor Nederlands scroll naar beneden)

When the fitness center was still open, you know back in the days ;), I would use a wobble board now and then to train my ankles and overall balance. The tool was not a fancy half fitness bosu ball or of another complex design. It consisted of a round wooden plate with a small half ball on the back. So when you try to stand on it it can move to all sides.

I always did some home training when our country wasn’t in lock down. So we have a bit of weights and bands in the house. And was also thinking of a stability tool, like the one we have at our fitness center. But they are pretty expensive (at least the wooden ones).

Because the tool didn’t look that complicated, I figured, why not try to make one myself?

Good that Ikea has the perfect base for a stability tool. Their ‘Snudda’, a Lazy Susan (what a strange name!), can be the wooden base of the wobble board. Then you need a half wooden ball. I think you can buy them online. But I asked my dad, who has loads of old wooden stuff lying around. He took a part of an old table leg, you know, the old fashioned wood-turned legs, and sawed the ball-shaped part off.

The half ball only needs to be glued to the back of the Snudda and the stability board is ready for your work-out. It does still rotate, which I find more challenging.

An easy way to make your own work-out tool, from only 2 different pieces. Good luck!


Houten Stabiliteitsbord – Doe-het-zelf

Toen de fitnesscentra nog steeds open waren, weet je het nog ;), gebruikte ik af en toe een balansbord om mijn enkels en balans te trainen. Het is niet een heel ingewikkeld apparaat, maar gewoon een ronde houten plaat met een kleine halfronde bal op de achterkant. Zodat als je erop staat het naar alle kanten kan bewegen.

Voor de lockdown deed ik ook wel een thuistraining of 2 per week. Dus hebben we een paar gewichten en elastieken banden in huis. Ik wilde daar graag het stabiliteitsbord aan toevoegen, maar de houten borden zijn best duur om te kopen.

Het balansbord zag er niet zo moeilijk uit om te maken, dus bedacht ik me, waarom maak ik er niet zelf een?

Goed dat Ikea het perfecte item heeft om een balansbord mee te maken. De ‘Snudda’, een draaiplateau voor op tafel, kan prima de basis zijn. Dan heb je nog een halfronde houten bal nodig. Ik denk dat je die eenvoudig online kan krijgen. Maar ik vroeg m’n vader die, als houtbewerker, veel houten dingen in de schuur heeft liggen. Waaronder oude houtgedraaide tafelpoten/lampenstandaards, waar hij het bolvormige deel vanaf zaagde.

De halve bol hoeft alleen nog maar onderop de Snudda te worden gelijmd en je stabiliteitsbord is klaar voor actie. Het draait nog wel, maar dat maakt voor mij de uitdaging alleen maar groter.

Een makkelijke manier om je eigen fitnessmateriaal te maken, uit slechts 2 onderdelen. Succes!

Leave a Reply

%d