Sew It (for) Myself

(voor Nederlands scroll naar beneden)

In this house we try not to buy a lot of clothes. And if we do buy a piece of clothing almost all the times it is fair-trade, eco or both. Just because we don’t want to fuel the system that does harm to people and environment.

It sometimes can be hard, because, when you are looking for a specific item, it can be that the (growing number of) eco/fair clothing shops don’t have it in store. A big help in our search is always Project CeCe – a platform where they combine conscious clothing brands and you can search their stock (I know it is a Dutch and German platform, but I am sure more platforms like this exist in other countries).

Another way of bypassing the ‘system’ is by making it yourself. I limit myself to the easier items, because I’m not a professional seamstress, but I can make things like shirts and dresses.

And I was in need of a sweater dress (I mean who isn’t? – they are comfy and warm in a stylish way). It was on my list for a longer time and luckily I found a pattern for a sweater that I could easily lengthen into a dress.

Normally when I think a pattern is pretty easy a lot of things go wrong. But this time everything went right. I had a little trouble sewing the V’s in different colors, but other than that, it went smoothly.

The pattern is the Fenna sweater from La Maison Victor 1-2018. I love how La Maison Victor explains every step in detail, with drawings! It saves me a lot of time figuring out what to do. There are still loads of pattern in queue, all from different LMV magazines, but for now I am super happy with how my Fenna came out (made out of stash fabric!).


Naai Het (voor me)Zelf

Hier in huis proberen we niet teveel kleding te kopen. En als we wel een kledingstuk kopen is dat bijna altijd fair-trade, eco of allebei. Dit omdat we niet willen bijdragen aan het systeem dat mensen en de natuur schade aanbrengt.

Soms is het lastig, bijvoorbeeld als je zoekt naar een specifiek item dat de eco/fair zaken niet verkopen. Een grote hulp in mijn zoektocht is altijd Project CeCe – een platform waar de items van verschillende duurzame kledingmerken bij elkaar gebracht en doorzocht kunnen worden.

Nog een manier om de schadelijke kledingindustrie te omzeilen is door zelf kleding te maken. Ik beperk me nu nog wel tot het maken van de makkelijkere items, want ik ben geen professional, maar ik kan bijvoorbeeld wel een shirt of een jurk maken.

En ik had een sweaterjurk nodig (ik bedoel, wie niet? – ze zijn comfortabel en warm op een stijlvolle manier). Het stond al een tijdje op m’n lijstje en gelukkig vond ik een patroon voor een trui die ik makkelijk kon verlengen tot een jurk.

Gewoonlijk, als ik denk dat een patroon makkelijk te maken is, gaan er veel dingen verkeerd. Maar deze keer ging alles goed! Ik vond alleen het naaien van de V’s lastig, maar de andere stappen gingen heel voorspoedig.

Het patroon dat ik gebruikt heb is de Fenna trui uit La Maison Victor 1-2018. Geweldig hoe het magazine elke stap in detail uitlegt, inclusief een tekening! Het scheelt een hoop tijd als de beschrijvingen zo duidelijk zijn. Er staan nog steeds een hoop patronen op stapel om gemaakt te worden (allemaal LMV), maar voor nu ben ik heel blij met hoe mijn Fenna geworden is (gemaakt van resten stof!).

Leave a Reply