Recycling Yarn

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Wool is a dilemma for me. Since we slowly moved our lifestyle into a vegan lifestyle almost everything could be easily replaced. But as a knitter, wool is for me the hardest to let go of. As for clothing, I don’t buy clothing with wool in it anymore. Making it myself is a different story.
There are natural yarns, like some kinds of bamboo and cotton, that are soft to wear and nice to work with, but they don’t resemble wool yarn. I really hope more plant fiber yarns will conquer the market. Knitting with acrylic yarn feels uneasy because oil is being used to produce that yarn. I still knit with wool yarn, but only if the yarn comes from animal friendly farms.

I feel like I get in a strange twist, because I like to knit with wool but I also want to knit in an earth conscious way with happy animals. That’s why my plan is now to use up my stash yarn first, when knitting for myself. But also use recycled yarns!

I came across the art of unraveling through a VeryPink podcast. I think most of the unraveling DIY I already knew, but what I didn’t know was that there are people out there (think Etsy) that sell yarn from sweaters from a thrift shop! They buy these good quality sweaters from the thrift shop, unravel them, wash and wind the yarn and sell the yarn. I think that is so brilliant! Especially because the yarn, when bought new, is way more expensive. Check here the Etsy shop I found.

Another type of recycled yarn is sold by Wool and the Gang (maybe other brands sell it as well, but I only know of WATG). All the excess wool fibres, left-overs from the spinning mill, get spun into yarn instead of ending as landfill. Then you can also buy yarns that are spun from left-overs from fabric making mills. I know that Bettaknit and Wool and the Gang both have their own recycled jeans yarn. Or what about a cotton yarn that is made from left-over T-shirt scraps (pre-consumer), also by Wool and the Gang. I know this isn’t wool, but it is still cool to knit with recycled yarn!

Instead of buying the yarn, you can also do it yourself. Go to the thrift shop or maybe you (or a friend – thank you Tineke for giving me your old poncho! – you see how I unraveled it in the pictures) has some knitwear lying around that hasn’t been worn in ages and unravel that! If you take the time to get your yarn in this way, please make it worth your while and make sure it is a quality yarn. And if you want to determine the weight of the yarn you just unraveled, please check this very handy VeryPink video (I refer to Staci as my knitting teacher, because she basically taught me how to knit).

Please note: not all sweaters are suitable to unravel because of the making process. In the worst case you will end up with a huge amount of small ends. If that is the case for the sweater you have/bought and you come across that problem early you can use it as a fabric and sew some nice gloves out of it :).

~~~~~~~

Garen Recycelen

Wol is een dilemma voor mij. Sinds we ons langzaam een veganistische levenswijze hebben aangemeten was het vrij eenvoudig bijna alles te vervangen. Maar voor een breister is wol lastig om los te laten. Wat betreft kleding koop ik geen kleding met wol meer. Het zelf maken is een ander verhaal.

Een alternatief zijn natuurlijke garens zoals bamboe en katoen, die in sommige gevallen erg zacht aan kunnen voelen bij het dragen en heerlijk zijn om mee te werken. Ik hoop dat er nog veel meer plantengarens de breimarkt gaan veroveren. Breien met acryl voelt erg ongemakkelijk omdat deze garens olie als grondstof hebben. Ik brei nog steeds met wol, zolang het garen diervriendelijk verkregen is.

Ik heb het gevoel dat ik in een vervelend dilemma zit, want ik vind het prettig om met wol te breien, maar ik wil ook graag op een milieuvriendelijke manier breien met blije dieren. Daarom heb ik nu het plan om eerst mijn voorraad op te breien als ik voor mezelf brei. Maar ook om gerecyclede garens te gebruiken!

Ik kwam ‘de kunst van het uithalen’ tegen in een VeryPink podcast (een leuke breipodcast, wel in het Engels). Ik denk dat ik de meeste tips al eens gehoord had, maar wat ik niet wist, was dat er mensen zijn die via internet (Etsy) garens verkopen die van truien komen uit tweedehands winkels. Ze kopen truien die gemaakt zijn van goede kwaliteit garen en halen het garen uit, wassen het en winden er weer strengen garens van om te verkopen. Ik vind dat echt een super goed idee! Helemaal omdat het garen is dat nieuw een stuk duurder is. Bekijk hier de Etsy winkel die ik gevonden heb.

Een andere vorm van gerecycled garen wordt verkocht bij Wool and the Gang (misschien wordt het ook wel verkocht door andere merken, maar ik weet alleen van WATG). Alle wolresten die overblijven tijdens het spinproces, worden verwerkt in een garen in plaats van te eindigen op de vuilnisbelt. Dan zijn er ook nog garens te koop die gemaakt zijn van resten uit de stoffenfabriek. Ik weet dat Bettaknit en Wool and the Gang hun eigen recyclede denim garens hebben. En Wool and the Gang verkoopt ook een katoenen garen dat gemaakt is van t-shirtresten (ook uit de fabriek). Ik weet dat dit geen wollen garens zijn, maar het is toch gaaf of met gerecyclede garens te breien!

In plaats van garens kopen kun je het ook zelf doen. Bezoek een tweedehands winkel of misschien heb jij (of een vriend – dank je wel Tineke voor je oude poncho – bekijk de foto’s om te zien hoe ik deze uitgehaald heb) nog wel wat gebreide kledingsstukken liggen die lang ongedragen zijn, en die uitgehaald kunnen worden. Als je besluit om je garen op deze manier te verzamelen, zorg er dan wel voor dat het de moeite waard is – het is fijn als het garen dan een mooie kwaliteit heeft.

Let wel op: niet alle truien zijn geschikt om uit te halen vanwege het maakproces. In het slechtste geval eindig je met allemaal korte eindjes. Als dat het geval is en je bent er snel achter gekomen, dan kun je het gebruiken als stof en er bijvoorbeeld warme wanten van naaien :).

Leave a Reply

%d bloggers like this: