Vegan Power – recipe

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Eating vegan is super easy, I think. Once you get past reading ingredient lists in the supermarket (this is something I did when I went vegan and on vacation), you know what items contain animal products. That, and eating 1 multi-vitamin supplement a day for the B12 and D intake. A super small effort and a big plus is that you feel so much better! I got more energy and my mom kept telling me my skin was looking so good.
The ‘having more energy’ part is particularly noticed when doing sports. I feel like my body can recover faster, also during training. I can recommend it to everyone, especially when you like to work out, to take on a vegan diet. And you know what: you are not only feeling better, the animals that are saved do as well!

As you may know I like to train for and run obstacle races. Unfortunately this summer I had to cancel most of the races I registered for because of a lower back injury (if I understood correctly what my osteopath told me I was close to a hernia). It had probably to do with stress (renovating a house is stressful??! ;)) and me not taking the rest I needed (I just love to work out :)).

Well, long story short: I had to take an obligated rest period where I could only walk and do easy yoga. I never walked as much as I did last summer! After about 1 1/2 month I could super slowly start to do some mobilizing exercises and I started to walk uphill on the treadmill (downhill was painful and on a treadmill you can choose to only go uphill). Very slowly my back became less painful and I could run for a few hundred meters. I also started to do exercises at the gym, including hanging and training for monkey bars.

Because my back felt better and my mind could use a boost I participated in an 8km obstacle run, and to my surprise it went very well! My mind was set on running the 10km Strongsisterrun the first weekend of September and I got a bit of hope. My back started to feel better and I kept on walking the treadmill. And it worked! I am not completely pain-free yet, but last weekend I ran the Strongsisterrun. And, unexpectedly I came in 4th!

Of course my work in the gym and on the treadmill gave me the power I needed, but so did the plant-based food. That is why I want to share an easy recipe for ‘Power Balls’. It is not my recipe, in the sense that I just took the ingredients of a raw energy bar and reproduced it. But with fresh ingredients and less packaging I prefer my handmade balls above the bought bars as a pre-workout food.Oh and I know they look not very appetizing, but they are yummy!

What you need  (for about 12 Power Balls)
– 150 grams of pitted dates
– 90 grams of soaked cashew nuts (soaked in hot water for about an hour)
– 45 grams of welled raisins
– 18 grams of cacao powder
– a bit of vanilla
– a pinch of salt

What you do

1. Put all the ingredients in a food processor and blend until everything is mixed and it becomes a big ball
2. Now form small balls (and if you like it you can roll them through some shredded coconut)
3. Enjoy the power!

*Tip: Put them in the freezer and take some out an hour before you want to eat them *
~~~~~~~~

Vegan Power

Veganistisch eten is makkelijker dan ik van tevoren had gedacht. Als je een keer de ingredientenlijstjes hebt afgewerkt van je favoriete producten in de supermarkt, weet je wat wel en wat geen dierlijke producten bevat (dit is iets wat ik deed toen ik net veganistisch ben gaan eten en op vakantie). Daarnaast neem ik 1 multi-vitaminepil per dag voor de B12 en vitamine D. Helemaal niet moeilijk toch en je voelt je zo veel beter! Plantaardig eten heeft me meer energie gegeven en m’n moeder bleef maar zeggen dat m’n huid er zoveel beter uit is gaan zien.

Het hebben van meer energie is ook heel fijn als je veel sport. Ik heb het idee dat mijn lijf makkelijker herstelt, niet alleen erna, maar ook tijdens een training. Ik kan echt iedereen een plantaardig dieet aanraden, helemaal als je veel sport. En weet je wat: je gaat je er niet alleen beter van voelen, de dieren die je ermee redt ook!

Zoals je misschien wel weet vind ik het leuk om te trainen voor en het rennen van obstakel races. Helaas heb ik deze zomer veel van deze races moeten afzeggen vanwege een rugblessure (als ik het goed begreep wat de osteopaath me verteld heeft zat ik dicht tegen een hernia aan). Het had waarschijnlijk met stress te maken (renoveren van een huis is stressvol zeg je??! ;)) en te weinig rust waar ik het wel nodig had (ik hou gewoon van sporten :)).

Oke, lang verhaal kort: ik moest een tijd verplicht rust houden en mocht alleen wandelen en yoga doen. Ik heb nog nooit zoveel gewandeld als afgelopen zomer! Na ongeveer 1 1/2 maand kon ik langzaam weer beginnen met mobilisatie-oefeningen en begon ik bergop te lopen op de loopband (bergaf was pijnlijk en op een loopband kun je ervoor kiezen alleen bergop te lopen). Heel langzaam werd de pijn wat minder en kon ik alweer een paar honderd meter rennen. Ik begon ook weer met rustige oefeningen te doen, inclusief hangen en het trainen voor monkey bars.

Omdat mijn rug beter voelde en m’n hoofd wel een boost kon gebruiken deed ik mee aan een 8km obstacle run in Staphorst en tot mijn verrassing ging het goed! Ik had alle pijlen gezet op het rennen van de 10km Strongsisterrun het eerste weekend van september en ik kreeg hoop. Mijn rug voelde steeds iets beter en ik bleef op de loopband lopen. En het heeft gewerkt! Ik ben nog niet helemaal pijnvrij, maar afgelopen weekend liep ik de Strongsisterrun. En ik werd, onverwachts, 4e!

Natuurlijk heeft het harde werk bij de fitness en op de loopband geholpen, maar dat heeft het plantaardige eten ook gedaan. Daarom wil ik graag een krachtig (en makkelijk!) recept delen: ‘Powerballen’, perfect als pre-training of -wedstrijd snack! Let op: het is niet helemaal mijn recept: ik heb de ingredienten van een rauwe energiereep genomen en die thuis nagemaakt. Maar met verse ingredienten en minder verpakking, geeft ik de voorkeur aan de hangemaakte ballen in plaats van de energierepen. Oh en ik weet dat ze er niet zo lekker uitzien, maar ze zijn echt lekker!

Dit heb je nodig (voor ongeveer 12 Powerballetjes)
– 150 gram ontpitte dadels
– 90 gram geweekte cashewnoten (ongeveer een uur geweekt in heet water)
– 45 gram gewelde rozijnen
– 18 gram cacaopoeder
– een beetje vanille
– een beetje zout

Dit doe je
1. Doe alle ingredienten in een keukenmachine en mix totdat het een bal vormt
2. Maak nu kleine balletjes (en rol deze door kokosrasp als je dat lekker vindt)
3. Geniet van de power!

*Tip: doe ze in de vriezer en haal er een paar uit een uur voordat je ze wilt eten*

Leave a Reply

%d bloggers like this: