Green Closet

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Before I start writing about my wardrobe, I have to admit I am really not a fashionista. I hate shopping for shoes and don’t own any high heels. I hardly wear make-up and I go to my favorite hairdresser only once every 6 months. I don’t look sloppy in any way (I think ;)), I just don’t put a lot of time in wearing or looking ‘perfect’, because people are already beautiful without all the extra add-ons. Another thing is, I want to feel good in what I wear and be able to get into my crazy moves without having to bother about my clothes.

That said, I do like to wear nice things. But I also don’t want to leave a big impact on the environment or people in a bad way. Here is how I assemble my green wardrobe (with the side note that I can only do my best, I am not perfect).

  1. Make things myself. I knit and sew items that I would have bought otherwise. I have a big stash of materials, most of it was given to me which would otherwise have been thrown away. When I buy new fabrics or yarn 99% of the time I buy eco-friendly. For example, the ‘Heal the Wool’ yarn from Wool and the Gang, which is a made from 100% recycled wool, or organic cotton from a fabric store (good thing most of the fabric stores have organic cotton nowadays). This way I can work with ‘greener’ materials and I know that there wasn’t a sweatshop involved in making my clothing. And something my grandma did, which I also tend to do: whenever a piece of clothing is really worn out, strip it from buttons, laces, zippers etc., before you throw it in the (recycle) bin and reuse these items later on.
  2. Buying new items at conscious (online) shops or small shops from independent makers like myself (check out my webshop!). I like to use projectcece.nl for searching new items, and follow a few clothing brands that are known for their ecological and fair trade approach. Brands like Armed Angels, Re-Bello, GOAT and Knowledge Cotton Apparel. There are however very little sports brands present (Odlo, Rohnisch and Under Armour are the more conscious brands out there, from what I read) and that is what I wear 4 times a week.
  3. So I found another way of being able to wear my favorite sports leggings without doing a lot of harm to the environment. I went looking for them on second-hand clothing websites Vinted.nl and unitedwardrobe.com and I am really satisfied. I also bought a hardly worn winter jacket (animal free btw ;)) for the boyfriend, but it was a bit too small for him. And now I think I am going to keep it for myself 🙂 Keep in mind that you always have to pay a certain fee to the platform, but it still is cheaper and no new items are made. You buy something that is not useful (anymore) for someone else. Another option is of course a thrift store!

I hope this helps you in building a greener wardrobe. A little reminder: just buy what you need – think before you buy whether it only serves as closet filling or if this is something you will wear more than once.


Groene Kast

Voordat ik hier schrijf over mijn kledingkast, geef ik graag toe dat ik absoluut geen modeprinses ben. Ik hou er helemaal niet van om nieuwe schoenen te kopen en ben niet in het bezit van hoge hakken. Ik draag amper make-up en ga 1 keer in de 6 maanden naar mijn favoriete kapper. Ik zie er niet onverzorgd uit (denk ik ;)), ik heb gewoon geen zin om moeite te doen om er zogenaamd ‘perfect’ uit te zien, omdat ik denk dat mensen op hun mooist zijn zonder al te veel opsmuk. Daarnaast vind ik het belangrijk om me goed te voelen in wat ik draag en rare capriolen uit te kunnen halen zonder me druk te maken om m’n kleding.

Dat gezegd hebbende, ik vind het wel fijn om leuke dingen te dragen. En ik wil zo min mogelijk negatieve impact achterlaten op mensen en milieu. Hieronder 3 manieren hoe ik mijn groene kledingkast bij elkaar verzamel (met de kanttekening dat ik m’n best doe, maar ook niet perfect ben).

1. Zelf kleding maken. Ik naai en brei items die ik anders had moeten kopen. Ik heb een grote voorraad materialen, vooral gekregen (uit erfenissen) die anders weggegooid waren. Als ik nieuwe stoffen of garens koop is dat 99% van de tijd eco-vriendelijk. Bijvoorbeeld het ‘Heal the Wool’ garen van Wool and the Gang, die gemaakt is van 100% gerecyclede wol, of biologisch katoen van een stoffenwinkel (zo fijn dat biologisch katoen veel gangbaarder is geworden in stoffenwinkels). Op deze manier werk ik met ‘groener’ materiaal en weet ik zeker dat mijn kleding niet in een sweatshop gemaakt is. En iets dat ik van mijn oma geleerd heb: als een kledingstuk afgedragen is, haal de knopen, ritsen, veters etc eraf voordat je het in de recyclecontainer gooit.

2. Nieuwe kledingstukken kopen in winkels of van makers die fair-trade en eco hoog in het vaandel hebben staan. Leuk, ook voor de makers, is het bezoeken van onafhankelijke kleine makers (neem eens een kijkje in mijn online shop). Maar er zijn ook grotere groene merken, zoals Armed Angels, Re-Bello, GOAT en Knowledge Cotton Apparel. Ik gebruik ook graag de site van Project Cece  als basis voor het vinden van kledingstukken. Daar staan namelijk veel eco-merken bij elkaar en krijg je makkelijk een overzicht. Helaas zijn er nog maar weinig echt groene sportmerken (van wat ik weet doen Odlo, Rohnisch en Under Armour hun best), maar dat is wel wat ik 4 keer per week draag.

3. En ik ben daarom ook heel bij dat ik een andere manier heb gevonden om toch m’n favoriete hardlooplegging te dragen, zonder dat het veel impact heeft op het milieu. Ik ben sportkleding gaan zoeken op de tweedehands-kledingwebsites Vinted.nl en unitedwardrobe.com en ik ben heel tevreden met wat ik daar tot nu toe op gevonden heb. Ik heb er ook een weinig gedragen winterjas (zonder dieren trouwens ;)) gekocht voor het vriendje, maar deze was helaas iets te klein voor hem. Misschien dat ik ‘m maar voor mezelf hou, want ik vind dat ie mij ook goed staat :). Bedenk wel dat je bij deze platforms altijd een soort servicekosten moet betalen, maar het is bijna altijd goedkoper dan nieuw kopen. En in ieder geval milieuvriendelijker, want je koopt een item dat iemand anders niet (meer) gebruikt. Een andere optie is natuurlijk een ‘echte’ tweedehands winkel.

Ik hoop dat dit helpt in het opbouwen van een groene kast. En een kleine herinnering: koop alleen wat je nodig hebt. Denk na voordat je iets koopt of het slechts kastvulling is, of dat je het ook echt gaat dragen.

Leave a Reply

%d bloggers like this: