Shaving Cream – diy

Voor Nederlands scroll naar beneden

For a while now we try to make ‘greener’ choices in the bathroom. At first we used bottled shampoo, conditioner and shower gel. But now we buy almost everything in blocks, so no, or just a little packaging is involved. Good that I bulked up on empty body butter containers, because they are perfect to hold the shampoo and soap bars.

The boyfriend went a step further in his ‘green bathroom adventure’ by not using shampoo anymore. Already 3 months he only washes his hair with water. He doesn’t have an itchy scalp, which was one of the reasons he wanted to try it out. For the no-poo treatment you have to have a long breath, because only after about 3 months your hair will look better and fresher again. His hair looks better by the day and he doesn’t want to go back to using shampoo. Maybe I can convince him to share his no-poo adventure here on the blog, but if you want to know more about it: there are loads of methods to live a life without shampoo you can find on the internet. His method, by the way, was ‘cold turkey’ 😉

We take little steps and also want it to be a nice product to use, instead of only packaging free, for example. For a long time I didn’t know how I could replace shaving gel. But a search on the internet and a bit of experimenting brought me a natural shaving cream!

In the recipes I found, I saw a lot of special oils or other products I can’t easily buy here in Holland. Therefore I looked for a solution with something I already had in house, Aleppo soap. And I think I found a nice, caring, shaving cream, or at least one that works for me 🙂

What you need

 • Aleppo soap
 • olive oil
 • essential oil, I used lemon (only for the scent)

What you do

 1. Grate a bit of soap into a bowl
 2. Add some olive oil, about 1 part oil to 3 parts soap
 3. Slowly add some hot water and mix until you get a smooth cream – keep in mind that it will thicken a bit when cooling down.
 4. You can add a few drops of essential oil to spice up the flavor a bit, I would say the fragrance of the soap will still be most present. The only downside of my shaving cream solution.
 5. I used an old shampoo bottle for storing so every time I want to use the shaving cream it is easy to apply. (It can be possible that you have to give the cream a shake before using).

Scheercreme

We proberen nu al een tijdje ‘groenere’ keuzes te maken in de badkamer. Eerder gebruikten we veel shampoo, conditioner en douchegel uit flessen en potjes. Maar nu proberen we zoveel mogelijk vaste varianten, met zo min mogelijk verpakking. Gelukkig heb ik veel bodybutter bakjes bewaard, want ze zijn perfect om shampoo en zeep blokken in te bewaren.

Het vriendje is in zijn groene badkamerkeuzes een stap verder gegaan, door nu al 3 maanden geen shampoo meer te gebruiken en z’n haar alleen met water te wassen. Hij heeft nu geen jeukende plekjes meer op z’n hoofd, wat een van de redenen was om shampoo te laten staan. Voor shampoovrij gaan heb je alleen wel een lange adem nodig, omdat je haar pas na een maand of 3 er weer mooi uit ziet en niet meer muf ruikt. Maar z’n haar gaat er steeds beter uit zien en hij wil, voorlopig in ieder geval, niet meer aan de shampoo. Misschien kan ik hem nog een keer overhalen om z’n ‘no-poo avontuur’ hier te delen. Als je nu al meer wilt weten, zoek dan even op internet naar ‘no-poo’ en je vindt er enorm veel methodes om af te kicken van de shampoo. De methode van het vriendje was overigens ‘cold turkey’ 😉

Verder nemen we wel kleine stappen in ons groene badkamer avontuur, omdat het product ook prettig in gebruik moet zijn en niet alleen zo groen mogelijk. Lange tijd wist ik niet zo goed hoe ik scheergel moest vervangen. Maar nu, na een zoektocht op het internet en een beetje experimenteren is het me gelukt om een natuurlijke scheercreme te maken!

In de recepten die ik op het internet vond had je speciale olies en andere producten nodig die ik hier niet zo makkelijk kan krijgen. Daarom zocht ik naar een oplossing met iets dat ik al in huis had, Aleppozeep. En ik denk dat ik hiermee een fijne, verzorgende scheercreme gemaakt heb. Het werkt in ieder geval voor mij.

Dit heb je nodig

 • Aleppozeep
 • olijfolie
 • essentiele olie, ik gebruikte citroen (dit is voor de geur)

Dit doe je

 1. Rasp een stukje zeep in een kom
 2. Voeg wat olijfolie toe, ongeveer 1 deel olijfolie op 3 delen zeep
 3. Voeg nu langzaam heet water toe, net zoveel tot bij het mixen een gladde creme ontstaat. Bedenk wel dat de creme nog wat dikker zal worden bij het afkoelen.
 4. Je kan er een paar druppels essentiele olie bij doen, maar de zeep op zich ruikt sterk waardoor deze altijd de overhand zal hebben. Het enige nadeel aan mijn zelfgemaakte scheercreme.
 5. Ik gebruikte een oud shampooflesje om het in te bewaren en op deze manier is het ook makkelijk in gebruik. (Het kan zijn dat je de creme even moet schudden voor gebruik).

Leave a Reply

%d bloggers like this: