Lavender Bags – diy

(voor Nederlands scroll naar beneden)

As I wrote here earlier, our house is pretty small. The first floor is the only top floor and has slanted ceilings. Not practical for closets. Good thing our bathroom is big enough to hold two wardrobe closets. With some creative storing, enough for the two of us.

Unfortunately we don’t have something like an attic, where we can store off-season stuff like winter boots or coats. Shoes can easily be put in a box, coats are stored in our closets. That’s how I realized I really need to clean out mine because with these winter clothes stored it almost explodes 😉

The combination of wanting to organize my closet and the big aromatic lavender plants that are an eye-catcher in our garden (and a very busy fly-by for bees, butterflies and what more!) gave me an idea. I can easily sew my own lavender bags to get the nice scent inside my closet. Plus I can also use the bags in my yarn stash, because one of the extra powers of lavender is that it moths don’t like it. In addition, it gives my yarn a fresh smell.

Don’t worry: for the bags I use just a small amount of lavender, there is still enough left for all our visitors ;).

What you need

  • Some light/breathable fabric scraps
  • Lavender buds
  • Sewing machine/serger

What you do

1 – Make square/rectangle pockets from the scraps by closing 3 sides with a serger or sewing machine.

2- Fill them with the lavender and close the pocket by sewing or overlocking.

3 – You can also wrap a piece of yarn around the top instead of closing it with a sewing machine so you can add more lavender. Note that, in that case, you need to overlock the top edge.

~~~~~~~~~~~~~

Lavendelzakjes – doe-het-zelf

Zoals ik al eerder schreef hier is ons huis best wel klein. De eerste verdieping is ook meteen de bovenste en heeft aan twee kanten een schuin dak. Niet heel praktisch voor een kledingkast. Gelukkig is onze badkamer groot genoeg om ook onze kledingkasten te huisvesten. Met wat creatief opbergen genoeg voor ons tweeen.

Helaas hebben we niet een zolder of iets vergelijkbaars, waar je dingen als winterjassen en schoenen kan opbergen. Schoenen kun je nog wel in een doos stoppen, maar voor de winterjassen hebben we alleen plek in de kledingkast. En zo kwam ik er ook achter dat ik heel erg mijn kledingkast moet opruimen, want de deur gaat amper dicht.

De combinatie van de kledingkastorganisatie en de grote geurende lavendelplanten die de hele tuin opfleuren (en een hotspot zijn voor bijen, vlinders en wat nog meer!) bracht me op een idee. Ik kan makkelijk zelf lavendelzakjes naaien om de lekkere geur ook in mijn kast te krijgen. Daarbij wil ik ze ook gebruiken in mijn garenvoorraad, want een van de voordelen van lavendel is dat motten juist niet van de geur houden. Daarnaast ruikt m’n garen superlekker!

En geen zorgen: voor de zakjes gebruik ik maar een klein beetje lavendel; er is nog steeds meer dan genoeg voor al onze gevleugelde bezoekers ;).

Dit heb je nodig

  • Restjes lichte/luchtdoorlatende stof
  • Lavendelbloemen
  • Naaimachine/Lockmachine

Dit doe je

  1. Maak vierkante/rechthoekige zakjes van de stof door drie kanten te sluiten met een lock/naaimachine
  2. Vul de zakjes met lavendel en naai het zakje dicht.
  3. Je kunt ook een stukje touw om de bovenkant knopen, in plaats van helemaal dichtnaaien, bijvoorbeeld voor het bijvullen van het zakje. Bedenk wel dat je in dat geval de bovenste rand nog even moet overlocken.


Leave a Reply

%d