The Fire Place

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Buying a house built around 1900, we knew there would be some problems with draft. We were lucky that the roof was recently renewed, including proper isolation. In and on this old house we got a heat pump and solar panels installed, transforming it in a fairly modern house – energy-wise. The disadvantage is that we noticed the house still has some ‘holes’ in the isolation, giving the heat pump a hard time.

Insert a fire place! Because it keeps us warm during the colder days (and when the heat pump needs a few days to adjust in periods with temperature drops) and is super nice to look at. Who needs a TV when they got a fire place? OK, we still watch our Netflix, but we can also gaze into the fire from now on.

We chose a fireplace out of mostly soapstone. It takes longer before it is actually warm, but when it is hot it radiates a warmth that equals the warmth of the sun – inside sunbathing! And we only need just a few logs a day to keep everything nice and warm, which is perfect if you work from home, like I do!

As for the bottom plate, we didn’t want to use a steal or glass plate because that didn’t give us this ‘cozy fire place feeling’. Instead, after searching for a long time for the perfect solution, we ended up at a flagstone company where we bought 1 square meter of flagstone (the minimum amount). We got to pick two flagstones and the one under the fire place is one of them. Happy my dad came by with a grinder to cut off some strange looking angles and we got the shape we wanted. Super happy with the end result!


Unfortunately there wasn’t a funnel in the house, so one needed to be built. It looks a bit too modern to my taste for this type of house, but maybe we will build an old-fashioned funnel around this one eventually. The part I am enthusiastic about is the Ecostream hood, which basically makes the smoke from the fire place whirl around at the end of the funnel. This way it filters out 70% of the fine dust, so it makes our fire place a lot friendlier for our neighbors and the environment. Another advantage is that with this device the chimney didn’t need to be longer than the ridge of our house, so we don’t have a big pipe on top of the roof. It’s something we can recommend. The only disadvantage is that, because of the fan inside, it hums a bit. Which you probably won’t hear if you are in a newer house, but our cute, but old house isn’t really as sound proof as modern buildings. Well, it is the same noise a fridge makes, and the only time we need to keep it running is when we start a fire or when we let it burn out.
Almost ready for winter now! Still working on temporary solving some draft problems, which I will probably share here as well 🙂

De Houtkachel

Toen we ons huis uit 1900 kochten, wisten we dat we tegen tochtproblemen aan zouden lopen. We waren heel blij dat het dak een paar jaar eerder helemaal vernieuwd was, inclusief goede isolatie. In en op het huis lieten we een warmtepomp en zonnepanelen installeren, waardoor het huis veranderde in een relatief modern huis – wat betreft duurzame energie.  Een nadeel is nog dat we gemerkt hebben dat er wat ‘gaten’ in de isolatie zitten die het de warmtepomp soms lastig maken.

En daarom kwam er al snel een houtkachel! Omdat het ons warm houdt tijdens de koudere dagen (en als de warmtepomp een paar dagen nodig heeft om zich aan de temperatuurschommelingen aan te passen) en het heel leuk is om naar te kijken. Wie heeft er een TV nodig als je een houtkachel hebt? Oke, we kijken nog steeds Netflix, maar we kunnen nu ook naar de vlammen staren.

We kozen voor een speksteenkachel. Het duurt langer voordat deze warm zijn, maar als ze een keer op temperatuur zijn is de warmte die er vanaf komt heel prettig. We hebben ons laten informeren dat de warmte dezelfde golflengte heeft als de warmtestralen van de zon – binnen zonnebaden dus!. En we hebben maar een paar houtblokken nodig op een dag om alles lekker warm te houden, wat perfect is als je vanuit huis werkt.

Wat betreft de onderplaat, wilden we niet voor een standaard stalen of glasplaat gaan, omdat het ons niet een ‘gezellig haardvuurgevoel’ gaf. In plaats daarvan hebben we lang gezocht naar de perfecte oplossing en eindigde deze zoektocht bij de Flagstone Company waar we 1 vierkante meter flagstone kochten (de minimum af te nemen hoeveelheid). We kozen twee stenen uit en de steen die onder de kachel ligt is er een van. Gelukkig kwam m’n vader langs met een slijptol om de raar uitziende hoeken eraf te slijpen zodat we de vorm hebben gekregen die we mooi vinden. Heel erg blij met het eindresultaat!

Helaas zat er nog geen schoorsteen in of aan het huis, dus moest er een gebouwd worden. Het geplaatste rookkanaal ziet er naar mijn smaak een beetje modern uit voor dit type huis. Wie weet bouwen we er uiteindelijk wel een ouderwetse schoorsteen omheen. Het gedeelte van het rookkanaal waar ik wel enthousiast over ben is de Ecostream kap, die er eigenlijk voor zorgt dat de rook bovenin de pijp ronddraait en hierdoor 70% van de fijnstof uit de rook filtert. Hierdoor is onze kachel vriendelijk voor de buren en het milieu. Een ander pluspunt van deze kap is dat het rookkanaal niet boven de nok van het huis uit hoeft te steken. We hebben dus geen grote pijp op het dak staan. Het enige nadeel is dat de ventilator die in de Ecostream zit een beetje een zoemend geluik maakt. Dat hoor je waarschijnlijk niet als je in een nieuwer huis woont, maar ons schattige, oude huis is niet zo geluidsdicht als de meer moderne gebouwen. Nou ja, het is hetzelfde geluid als de koelkast maakt en we hoeven ‘m alleen maar aan te zetten als het vuur aangestoken wordt en op temperatuur komt en als we het weer uit laten gaan.

Bijna klaar voor de winter! Ik werk nog aan de tijdelijke oplossing van een paar tochtproblemen, die ik hier waarschijnlijk wel zal delen 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: