Greens in the Making

(voor Nederlands scroll naar beneden)

The garden is an ongoing project here and I think we need a bit of time (or lots) until we can say it is ready. But every step is a positive one and we high-five when we finish another meter of driveway. Wanting to do it without any professional gardening help may be a slow way, but it certainly is a satisfying way.
The vegetable garden was one of the first projects we took on, because that was on the short-list so it got a priority label 😉 We have lots of curbstones lying around, so we made a border with those stones, placed some root cloth on the bottom and filled it with an earth mixture from Makkelijke Moestuin (‘Easy Vegetable Garden – a company that makes gardening easier).


I used some old knitting needles and thin rope to make a raster and with the help from the book and app of Makkelijke Moestuin we got our small veggie garden ready. They really make it easy for you with the app, that tells you when it is time to take care of the plants and in what stage the plants are. We already could eat some home-grown palm tree kale, spinach, red beets, lettuce and beans.

Since we had fun and there is enough space, we decided to make our garden a bit bigger – ahum – twice as big. We have sown the vegetables that are suitable for the autumn and are happy to see they grow like crazy. I think the warmer weather has certainly something to do with it!

The fun thing is, there is hardly any work to do, because the garden is small. And because we sew a lot of different vegetables, we don’t end up cooking and freezing crazy amounts of red beets, for example. I can really recommend this type of gardening. The vegetables taste better from your own garden, plus, it makes me happy looking at it!

You only need a bit more than 1 square meter. I read people growing vegetables from their balcony or rooftop so a lot is possible. When you organize it now, you can eat from your own garden next spring.

~~~~~~~~

Groen in de Maak

De tuin is een doorlopend project hier en ik denk dat we ook nog even (of langer) nodig hebben voordat we kunnen zeggen dat het af is. Dat maakt niet uit, want elke stap is positief en we high-fiven bij elke meter aan oprit dat erbij komt. Het zonder professionele tuinhulp willen doen is misschien een langzame manier, maar het is zeker een voldoening gevende manier!

De moestuin was een van de eerste projecten die we uit wilden voeren, omdat deze op een short-list stond van dingen die we graag in de tuin willen hebben, dus kreeg het een ‘spoed-label’ ;). We hebben veel stoepranden liggen, dus gebruikten we een paar van deze om een rand te maken voor de moestuin. Met een worteldoek op de bodem vulden we de bak met Makkelijke Moestuinmix.


Ik gebruikte oude breinaalden en sisaltouw om een raster te maken en met behulp van het boek en de app van Makkelijke Moestuin hadden we snel een kleine moestuin in de tuin staan. Het word je echt makkelijk gemaakt met de app, die je laat weten wanneer je bijvoorbeeld de zaailingen moet uitdunnen en in welk stadium de plantjes zijn. We hebben al heerlijk gegeten van huisgekweekte palmkool, spinazie, rode bietjes, sla en bonen.

Omdat het zo leuk is om te doen en we genoeg ruimte hebben, besloten we dat we onze moestuin groter wilden maken. Het is uiteindelijk twee keer zo groot geworden… We zaaiden groenten die geschikt zijn voor de herfst en zijn blij te zien dat deze echt uit de grond schieten. Ik denk dat het warme weer daar zeker iets mee te maken heeft!

Het leuke is, het is echt weinig werk, want het is maar een klein tuintje. En omdat we veel verschillende groentes gezaaid hebben, staan we niet uren in de keuken om bijvoorbeeld kilo’s bieten te koken en in te maken. Ik kan het echt aanraden om je aan te sluiten bij de Makkelijke Moestuin beweging. De groentes uit eigen tuin smaken gewoon beter, plus het maakt me blij elke keer als ik ernaar kijk!

Je heb niet meer nodig dan een ruime vierkante meter. Ik heb gelezen over moestuinbakken op balkons en dakterassen dus je hebt echt geen tuin nodig voor je eigen gekweekte groentes. En als je het nu regelt, kun je aankomende lente al eten uit eigen tuin!

Leave a Reply