From Finish to Start

(voor Nederlands scroll naar beneden)

A very healthy, happy, green and creative 2018 for you! How was your start of the New Year? Mine was pretty relaxed, at least I tried, but I have trouble sitting still (those boxes are not going to unpack themselves :)). I am not a person for new years resolutions, but if I were,  ‘making time to knit and sew’ would be one of them.

Since I finished 2017 with a couple of finished projects I would like to share two with you here. Most of them were gifts, which I couldn’t share before, because it wouldn’t be a surprise anymore.
When I saw a mermaid cocoon sleeping bag on Ravelry I couldn’t resist and had to make it! And look how the newborn is shining in her mermaid tale. I used 2 different leftover yarns to imitate the shiny colors of a fish skin. If you want to check out the details, click here.

Baby girls become super girls in this dress. I used a free pattern from Gena Shaffer, found on Ravelry and modified it a little bit. I left the ruffles behind and embroidered a Superman logo on the front. For some extra power I sewed a red cape.

And I still have a few projects on the needles. I am nearly done knitting socks for the boyfriend (worked with Texelse Schapenwol and a genius pattern from Staci Perry), the second cuff needs only 10 centimeters more. Socks have once again proven to be not my favorite knitting project, or maybe it is because of the size of men socks? I still want to knit socks for myself though….

Another project is the ‘Stash Busting Cardigan’, which is a fun thing to knit. Just started the second sleeve, so I can probably wear it before summer kicks in (and I will show it here of course!).

As a reward for finishing my knitting projects I can start some new (this is a self-invented rule I break too often). For example, I already know that I am definitely going to order yarn for the Dude sweater. I once made the boyfriend one (see the picture below), but it was soooo heavy because of the yarn and the pattern that it grew in size.

I tried to shrink it in the washing machine, and after 2 attempts without any result I got bold and turned up the heat with – you already guessed it – ‘small’ result. Well, at least I can still make a pillow out of it. Now I want to use a different pattern and different yarn and hope that it will last a lifetime (more info on this project will probably be shared here, because this is not something I will knit in a few days, or even weeks).

Two other projects, among many others that are on my knitting list, are for myself. Another cardigan that can be made out of stash yarn: ‘The wild Mohair Cardigan‘, maybe mixed with a knitting pattern from the latest La Maison Victor ‘the Wilma sweater‘.  And I love the Pullover Fledermaus sweater from the latest Rebecca magazine (another challenge: knitting in German). I am still debating if I want to knit it, but if I do, I already know the type of yarn I am using and that I want to make it longer so it will become a dress.

Oh and about finishing something: I didn’t even write about it here, but I came in second at the StrongSisterRun last September. I am still very happy about it, but expectations are high for next year now. I have already started training :).

Because after every finish lies a new start.
~~~~~~~

Van Einde tot Begin

Een heel gezond, gelukkig, groen en creatief 2018 voor jou! Hoe was jouw start van het nieuwe nieuwe jaar? De mijne was best relaxt. Dat heb ik geprobeerd in ieder geval, maar ik heb moeite met stilzitten (die dozen pakken zichzelf ook niet uit :)). Ik ben niet de persoon voor goede voornemens, maar als ik dat wel zou zijn zou ‘tijd maken om te naaien en breien’ er een van zijn.

Omdat ik 2017 geeindigd ben met een paar afgemaakte breisels wilde ik er graag twee daarvan hier met je delen. De meeste waren kadootjes, die ik niet eerder kon delen omdat het dan geen verrassing meer zou zijn.

Toen ik de zeemeerminslaapzak voorbij zag komen kon ik gewoon niet anders dan ‘m breien! En kijk nou hoe ‘t schattige meisje aan het shinen is in haar zeemeerminstaart. Ik gebruikte daar 2 verschillende garens voor die ik nog had liggen om de huid van een vis te imiteren. Als je nieuwsgierig bent naar de details, klik hier.

Kleine meisjes worden ‘super girls’ in dit jurkje. Ik gebruikte een gratis patroon van Gena Shaffer, gevonden op Ravelry en een beetje aangepast. Ik heb de roeseltjes weggelaten en het Supermanlogo op de voorkant geborduurd. Voor wat extra power naaide ik een rood capeje.

En ik heb ook nog een paar projecten op de naalden staan. Ik ben bijna klaar met de sokken voor het vriendje (gemaakt met Texelse schapenwol en een geniaal patroon van Staci Perry). Ik ben bezig met de laatste 10 centimeter van de boord en dan zijn ze klaar. Sokken hebben maar weer eens bewezen dat ze niet mijn favoriete breisels zijn (om te maken dan), of misschien heeft het wel te maken met de maat van mannensokken? Ik wilde eigenlijk ook nog sokken voor mezelf breien…

Een ander breiwerk is het vest ‘Stash Busting Cardigan’, die heel leuk is om te breien. Ik ben net begonnen aan de tweede mouw, dus ik kan het vest waarschijnlijk wel aan voordat het zomer is.

Als beloning voor het afmaken van een breiproject mag ik een nieuwe starten (dit is een zelfbedachte regel die ik te vaak breek). Ik weet bijvoorbeeld nu al dat ik garen ga bestellen voor een Dude-vest. Ik maakte er ooit een voor het vriendje, maar deze was zo zwaar, door het patroon en het garen, dat het maar groter en groter werd. Ik heb geprobeerd het vest in de wasmachine te laten krimpen, en na 2 pogingen zonder resultaat de temperatuur wat opgeschroefd met – je raadt het al – ‘mager’ resultaat. Nou ja, ik kan er nog steeds een kussen van maken. Nu wil ik een ander patroon en ander garen gebruiken zodat het volgende gebreide Dude vest een lange tijd mee kan (meer informatie ga ik ongetwijfeld hier delen, want ik zal er wel eventjes mee bezig zijn).

Twee andere projecten, onder de vele anderen op mijn ‘to-brei-lijst’, zijn voor mezelf. Nog een vest dat gemaakt kan worden van garen uit de voorraad: ‘The Wild Mohair Cardigan‘, misschien gemixt met een breipatroon uit de laatste La Maison Victor ‘The Wilma Sweater‘. En ik vind de Pullover Fledermaus trui uit het laatste Rebecca magazine er super uitzien (nog een uitdaging: breien in het Duits). Ik ben nog aan het twijfelen of ik deze moet breien, maar voor als ik eraan wil beginnen, weet ik wel vast het soort garen dat ik ervoor wil gebruiken en dat ik ‘m langer wil breien, zodat het een jurkje wordt.

Oh en over het afmaken van dingen gesproken: ik had nog geen tijd het hier vertellen, maar ik ben tweede geworden in de StrongSisterRun afgelopen september. Ik ben er nog steeds heel blij mee, maar de verwachtingen voor volgend jaar zijn nu natuurlijk hoog gespannen. Ik ben alvast weer aan het trainen :).

Na elk einde ligt een nieuw begin!

Leave a Reply