Under Construction

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Nope, not the website! Although I haven’t written a post for a while. We are still renovating our house. Although we planned it would be ready (or live-able) right now, it is not. Not that things are going bad, they are just going slower then expected.

Two things I learned along the way:

  1. The stuff you don’t see in a house cost the most time and money to construct. PVC drainage pipes? Expensive! Well for a piece of grey round plastic it is. PVC corners? Even more expensive! And puzzling electricity cables together, something completely new for us! Happy my dad is there to help us with that!  We are glad we know everything is well constructed now, so we (hopefully) don’t run into problems later.
  2. For every task you cross of the list, there is another one that can be added at the bottom. Things you didn’t think about in the first place, but need to be done anyway.

But I still like the work and I learn along the way. Not afraid to use the machines anymore now that I know where and how I can use them. And there are lots of things actually crossed from our list. Heat pump is installed and working, solar panels are up on the roof and collecting energy, toilet is flush-able, basement looks nice and clean and the top floor has new flooring.

I also promised I would tell you more about the garden.
Well, our garden is pretty big and looked lovely….before the big drilling machines came to drill a 150 meter deep hole for the heat pump. Now we evened things out a bit and covered the muddy spots with grass seeds. Most of the garden work will be done in spring, since winter is coming and that is not the time to plant new bushes and flowers here in Holland. We do have a nice pond and enough space to make more than one corner where we can sit in the summer.  We also want to make a stone path to the front door and make a place for the car, since there is also plenty of space on one side of the house.

To end with a fun fact: to make our newly built toilet sound proof, we filled the walls with isolation made of recycled clothing. Instead of using glass wool, which has to be handled with care because of the unhealthy material, the compressed textile is easy to work with.  Besides that, I can now say that our toilet has a wall made out of textile (well, partially ;)).

~~~~~~~~~

Onder Constructie

Nee, de website is niet ‘under construction’. Hoewel ik al een tijd niets geschreven heb hier. We zijn nog steeds bezig met het opknappen van ons huis. Hoewel we hadden gepland dat het al klaar (of in ieder geval leefbaar) zou zijn, is dat het helaas nog niet. Alles gaat nog goed, behalve iets langzamer dan gepland.

Twee dingen die we al geleerd hebben:

  1. De dingen die je niet ziet in een huis kosten het meeste tijd en geld. PVC pijpen? Best duur! In ieder geval voor een stuk rond grijs plastic. PVC bochtjes? Nog duurder! En uitzoeken welke electriciteitkabels bij elkaar horen is helemaal nieuw voor ons! Gelukkig is mijn vader de redding! We zijn in ieder geval blij te weten dat alles nu goed in elkaar zit achter en onder de muren zodat we (hopelijk) geen problemen krijgen later.
  2. Voor elk klusje dat we van onze lijst hebben gekruist lijkt er een bij te komen. Dingen waar je in eerste instantie niet aan gedacht hebt, maar die toch gedaan moeten worden. Maar ik vind het klussen nog steeds leuk en leer terwijl ik bezig ben. Niet meer bang om machines te gebruiken en vooral ook weten hoe en waar ik ze moet gebruiken. En er zijn veel klusjes die al gedaan zijn. Warmtepomp is geinstalleerd en werkt, zonnepanelen liggen op het dak en wekken energie op, toilet kan worden doorgetrokken, kelder ziet er netjes uit en de eerste verdieping is voorzien van een vloer.

Ik zou ook nog meer vertellen over de tuin.
Nou, onze tuin is best groot en zag er mooi uit….voordat de grote boormachines een bron van 150 meter diepte kwamen boren voor de warmtepomp. Daarna hebben we geprobeerd alles een beetje uit te vlakken en gras gezaaid om het een beetje leefbaar te houden. Het tuinwerk zal verder vooral in de lente gaan plaatsvinden, omdat de winter eraan komt en dat niet het moment is om nieuwe struiken en bloemen te planten. Wel is de vijver nog intact en gaan we een paar gezellige zitjes in de tuin maken. We willen ook nog een stenen paadje naar de voordeur maken en een beschutte plek waar de auto kan staan omdat we genoeg ruimte hebben naast het huis.

En om te eindigen met een leuk weetje: om het pas gebouwde toilet geluidsdicht te maken hebben we de muren opgevuld met isolatie gemaakt van gerecyclde kleding. In tegenstelling tot glaswol, waarbij je beschermende kleding moet dragen omdat het een ongezond materiaal is, is het samengeperste textiel makkelijk te verwerken. Daarbij kan ik nu zeggen dat onze toiletmuur gemaakt is van textiel (nou ja, deels ;))

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: