Stain Away – diy

(voor Nederlands scroll naar beneden)

The stain in my sweater dress was a powerful one! It became invisible after attempt number 3 of covering it. And before that I obviously tried various soaps and detergents, without any luck.

The first attempt to get the grease stain out, was by dying it with black dye, I mean the sweater is black. No luck at all! Still there, but only discovered that after the dress dried (I was dealing with an undercover stain…).

Bleach can be a perfect way to get rid of stains, in white clothing. But I figured: let’s cover the stain with an ever bigger one. I created a sort of dip-dyed effect by bleaching the bottom part of the dress. I don’t now what went wrong there, but no de-coloring took place. Plus I had to wash it again, twice!

Fabric paint was my third option, before I would just cut the dress and make it into a sweater. I put tape around the area I wanted to paint and used fabric paint (for black fabrics) to fill the strip between the tape. I liked that you could see stripes of the paint brush, but if you want a solid layer of paint, just wait until it has dried and apply another layer of paint (and maybe even a third layer). Check how you can fixate the paint, mine was by ironing a few minutes.

Good for me the stain is all covered now! I applied the paint in a fun shape and let the shape continue on the sleeve. And my sweater dress is now living a second life! Yeah!

By the way: you don’t need a stain to paint a dress 😉


~~~~~~~~

Vlek Weg – doe-het-zelf

De vlek in mijn sweaterjurk was een volhardende! Deze werd namelijk pas onzichtbaar na bedekkingspoging nummer 3. En hiervoor had ik natuurlijk al meerdere pogingen gedaan met zeep en wasmiddelen, zonder enig resultaat.

De eerste poging was om de vlek onzichtbaar te maken door de jurk een verfbadje te geven. Nul resultaat! De vlek zat er nog steeds, maar daar kwam ik pas achter nadat de jurk droog was (duidelijk geval van een ‘undercover-vlek’).

Bleek kan een perfecte manier zijn om van vlekken af te komen, in witte kleding. Maar ik had bedacht: laat ik de vlek bedekken met een nog grotere vlek. Ik heb een soort dip-dye effect proberen te creeren door de onderkant van de jurk te bleken. Ik weet niet wat hier verkeerd is gegaan, maar er is helemaal niets ontkleurd, echt niets! En daarna moest ik de jurk natuurlijk opnieuw wassen.

Textielverf was mijn derde optie, voordat ik van de sweaterjurk een sweater zou maken. Ik heb tape geplakt rond het gedeelte waar ik verf wilde en textielverf (voor zwarte kleding) gebruikt om de strook tussen de tape mee op te vullen. Ik vind het mooi dat je de strepen van de kwast er een beetje in terugziet, maar als je dat niet mooi vindt, kun je, na drogen, nog een of twee extra lagen verf aanbrengen. Bekijk even op de verpakking hoe de verf moet worden gefixeerd, in mijn geval een paar minuten heet strijken.

Ik ben blij dat de vlek nu bedekt is! Ik heb de verf aangebracht in een speelse vorm en op de mouw door laten lopen voor een speels effect. Mijn sweaterjurk heeft een tweede leven gekregen! Yeah!

Oh trouwens: je hebt natuurlijk niet per se een vlek nodig om een jurk te verven 😉

Leave a Reply

%d