I Made My Clothes

(voor Nederlands scroll naar beneden)


This week it is Fashion Revolution week. It started 4 years ago with the tragic collapse of a clothing factory in Bangladesh where many (under paid) workers found their death. Unfortunately there are still a lot of people sewing for just a few cents an hour under terrible circumstances.

Don’t want to be part of that? Start today by taking these small steps.

 • Check the labels in your clothing and ask the companies: ‘Who made my clothes?’.
 • There are many fashion labels with fair trade and fair wage certificates, go and check out their online shops today. Brands like Armed Angels, People Tree, Bleed and Rebello for example (also check smaller companies on Etsy or Dawanda, or my online shop with baby hats).
 • Go for quality instead of quantity. You don’t need a huge pile of clothing, really you don’t.
 • Swop (check the interwebs for clothing swop events near you) and thrift.
 • Make it yourself! It is easier than you think, otherwise find someone who wants to make it for you.

Slowly transform your wardrobe in a happy wardrobe. A nice extra to this: most fair-trade labels are also eco-conscious. Double happiness!

~~~~~~~

Ik heb mijn kleding gemaakt

Deze week is het Fashion Revolution week. Dit begon 4 jaar geleden met de tragische ineenstorting van een kledingfabriek in Bangladesh waar veel (onderbetaalde) werkers hun dood hebben gevonden. Helaas naaien nog steeds veel mensen kleding in elkaar onder erbarmelijke omstandigheden, voor maar een paar cent per uur.

Wil je daar niet aan meedoen? Begin vandaag met het nemen van kleine stapjes:

 • Check de labels in je kleding en vraag de fabrikanten:’ Wie heeft mijn kleding gemaakt?’.
 • Er zijn veel kledingmerken met fair-trade- en eerlijke loon-certificaten. Neem vandaag eens een kijkje in hun webwinkels. Op eco-goodies.nl kun je Nederlandse webshops vinden, zoals De Groene Knoop, Goodfibrations en Sus&zo (vergeet ook de kleine ondernemers niet, bijvoorbeeld te vinden via Etsy, of mijn online shop met babymutsjes).
 • Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Je hebt echt geen grote stapel kleding nodig, echt niet.
 • Ruil of koop tweedehands. Check bijvoorbeeld Swopster, of bezoek een kledingruilevent van Little Green Dress.
 • Maak het zelf! Het is makkelijker dan je denkt. Of vind anders iemand die het voor je kan maken.

Verander je garderobe langzaam in blije garderobe.  En een mooie bijkomstigheid: de meeste fair-trade labels zijn ook eco. Dubbel geluk!

2 Comments on “I Made My Clothes

 1. Ik zag deze tag vorige week veel voorbij komen op Instagram. Ik vind het een goed initiatief, maar ik vraag me altijd af of het nou echt zoveel duurzamer is om zelf kleding te maken… Als je een stof koopt kun je vaak zo weinig informatie achterhalen. Waar het gemaakt is en onder wat voor omstandigheden, is niet of moeilijk terug te vinden…

  • Hoi Karin, Je kan in ieder geval eco stof en garen kopen en als deze een certificaat heeft is het een gecontroleerd proces. Daarnaast is juist het in elkaar zetten van kleding nog heel erg handarbeid en worden daar veel mensen (kinderen) bij uitgebuit. Daarnaast is het ook heel leuk om te doen 🙂
   Groetjes,
   Ilona

Leave a Reply