I was at a Yarn Fair

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Nice yarns right?! I bought these yarns at the Handwerkbeurs, a big craft fair here in Holland, and now I am even happier than I already was.

Because of the yarn and the people I talked to at the fair, not because of the fair in general. I don’t want to be negative about it, because it is a very well organized event with loads of different yarn stands, also different organic yarns. But it was very crowded and it felt like I was one of the few ‘younger’ people who likes knitting.

Nevertheless, I got to talk to friendly shop owners and bought some nice ‘eco-yarns’. My plan was to visit the green yarn shops and see what they had to offer. Buy some of the nice yarns, so I can check them out while knitting. If I need more from a specific yarn, I can easily buy it online, when I know how it feels, knits and looks.

The green (as in eco-conscious) yarn shops I visited were Wolgoed, Wol zo Eerlijk, Trollenwol, Recht en Averecht and Yarnz.

Britta from Wolgoed is super friendly and has good advice considering yarns (she also advised me about yarns she doesn’t even sell herself, because she finds it important that people knit in an eco-conscious way!). I bought two strands of Rosy Green Wool, Big Merino Hug (I would have bought all the colors if I could ;)), and a bulky wool on discount from O-wool. Don’t know exactly what I want to make with it, but I think it is going to be a headband for colder days.

At the Wol zo Eerlijk stand I got loads of information about the Moeke Yarns and liked what I saw, but decided I didn’t need it right away. So I went for the Texelse Schapenwol (a wool from sheep on the tiny Dutch island Texel), because I like the idea of knitting with Dutch wool. Plus one skein is a sock yarn, so I can knit some warm comfy socks. I hope they will be ready before next winter…I have so many projects going on right now.

The owner from Yarnz told me about the new yarn she had and I decided I wanted to check it out. It is Rauma yarn from Norway and I bought the 50%alpaca-50%wool version. Very soft, and a pleasure to work with (yes, I casted on straight away!).

At Trollenwol I got to pick up an order I placed earlier, a nice grass green yarn that is going to be this boxy sweater. That color is so fresh looking, I really love it. It is Swedish yarn from Ullcentrum, not supersoft, but I think just perfect for a sweater. I also bought Jamieson’s Shetland Heather yarn there. I liked the look of it, but when I came home I realized it is also pretty expensive. So I am not sure if I am going to buy more of it.

Although I am still looking for an affordable green yarn that I can use for items I want to sell, I now know a lot better what I want. And I can refill my stash with super fancy yarns!
~~~~~~~~~

Ik was op de Handwerkbeurs


Mooie garens, toch?! Ik kocht deze garens op de Handwerkbeurs in Zwolle, en nu ben ik nog blijer dan ik al was.

Vanwege het garen en de mensen met die ik gesproken heb op de beurs, niet vanwege de beurs in het algemeen. Ik wil er niet negatief over zijn, omdat het een goed georganiseerd event is met veel verschillende stands, waar ook ‘eco-garenstands’ tussen zitten. Maar het was op de dag dat ik er was erg druk en ik kreeg het idee dat er maar weinig jonge mensen van breien houden (het kan ook aan de dag liggen).

Hoe dan ook, ik heb met vriendelijke winkeleigenaren gesproken en een paar mooie eco-garens gekocht. Mijn plan was om wat stands van groene garenshops te bezoeken om te zien wat ze te bieden hebben. Ik heb ook een paar van die mooie garens gekocht, zodat ik ze kan uitproberen. Als ik meer van een bepaald soort garen nodig heb, kan ik dat makkelijk online bijbestellen, als ik weet hoe het voelt, breit en eruit ziet.

De stands die ik bezocht heb zijn Wolgoed, Wol zo Eerlijk, Trollenwol, Recht en Averecht en Yarnz.

Britta van Wolgoed is heel vriendelijk en geeft goed advies met betrekking tot de garens (ze gaf me ook advies over garens die ze zelf niet verkoopt, omdat ze het belangrijk vindt dat mensen op een eco-vriendelijke manier breien!). Ik kocht twee strengen Rosy Green Wool, Big Merino Hug (ik had alle kleuren wel willen kopen als ik zou kunnen ;)), en een streng Legacy Bulky van O-Wool. Ik weet nog niet zo goed wat ik ervan ga maken, maar ik denk aan bijvoorbeeld een hoofdband voor de koude dagen.

Bij de Wol zo Eerlijk stand kreeg ik informatie over de Moeke garens en was ook wel enthousiast, maar besloot dat ik het niet meteen nodig zou hebben. Daarom heb ik daar Texelse Schapenwol gekocht, ook omdat ik het een leuk idee vind om te breien met garen uit Nederland. Daarnaast was een streng een sokkengaren en daar kan ik mooi een paar warme sokken van breien. Ik hoop dat deze klaar zullen zijn voor de volgende winter… ik heb zoveel projecten op de naalden staan.

De eigenaresse van Yarnz vertelde me over een nieuw garen die ze wil gaan verkopen en ik besloot om deze ook uit te proberen. Het is Rauma garen uit Noorwegen, een 50%alpaca-50%wol versie. Heel zacht en erg fijn om mee te werken (ja, ik heb ‘m meteen opgezet!).

Bij Trollenwol haalde ik een eerdere bestelling op, een mooi grasgroen garen dat deze vierkante trui gaat worden. Dit fris gekleurde garen is van Ullcentrum en komt uit Zweden. Niet superzacht, maar perfect om een trui mee te breien, denk ik. Ik kocht ook nog een paar bolletjes Jamieson’s Shetland Heather. Een wat gemeleerd garen die een wat rustieke look heeft. Ik bedacht me wel, toen ik thuiskwam, dat ik het eigenlijk iets te duur vind. Dus weet ik niet of daar nog wel meer van ga kopen.

Hoewel ik nog steeds aan het zoeken ben naar een betaalbaar garen voor items die ik wil gaan verkopen

2 Comments on “I was at a Yarn Fair

  1. Wat een mooie buit, ik kan me voorstellen dat je daar blij van wordt !
    Ik heb laatst een col gemaakt van alpaca wol, en ben daar zo blij mee. Het is lekker zacht, kriebelt niet, en blijft mooi na wassen/veel gebruik. Het is wel wat duurder, maar het oh zo waard.

Leave a Reply

%d