Gracefully Cover a Stain – diy

(voor Nederlands scroll naar beneden)
stain-solution
After only wearing it 2 times, I already got a grease stain in my new tunic. My mom told me: ‘nope, that is not something you can wash out’… What now? The stain was too visible to keep wearing the tunic.
stain-solution
I soon came to the solution of covering it. First I thought of some abstract fabric paint spatters. But after seeing lots of ‘Sashiko mending pictures’ I decided to take that technique and apply it to the stain. This Japanese mending technique is used to repair holes in clothing (mostly jeans or other sturdy material) but in a visible way. So, loads of small stitches in a contrasting color, this way the mending becomes a little piece of art. Just check in on the word wide web, loads of examples!

stain-solution
Next time I will iron first 😉

My very light fabric wasn’t going to hold the amount and weight of the stitches that is used for mending, but it was certainly an inspiration. I got to draw the attention away from that ugly stain!
~~~~~~~~

Sierlijk een vlek bedekken – diy

Na slechts twee keer dragen had ik al een vetvlek op mijn nieuwe tuniek. Mijn moeder liet me ook nog even weten dat ik dat er niet zomaar uit zou kunnen wassen…. Wat nu? De vlek was te zichtbaar om de tuniek te blijven dragen.

Ik bedacht me al snel dat ik het maar beter kon bedekken. Het eerste idee was om wat abstracte verfspetters over een deel van de tuniek te verspreiden. Maar na het zien van de vele ‘Sashiko verstelfoto’s’ besloot ik dat dat de techniek zou worden. Deze Japanse techniek wordt gebruikt om zichtbaar gaten te repareren in kleding (vooral spijkerstof of ander stevig materiaal). Veel kleine steken in een contrastkleur, waardoor het verstelwerk een kunstwerkje op zich wordt. Check vooral het wereldwijde web, daar zijn veel voorbeelden te vinden!

De grote hoeveelheid steken op een plek zou op de dunne stof van mijn tuniek niet mooi uitkomen. Maar het was zeker een inspiratiebron. Een mooie manier om de aandacht af te leiden van die lelijke vlek!

 

 

Leave a Reply