Color Work

(voor Nederlands scroll naar beneden)
Indian Summer Dress
The knitting and sewing I have done lately contains more color than I am used to. I like my black/grey clothing, but a bit of color is a nice addition. Curious about my color work? Find the pictures and information below.

The ‘Indian Summer Dress’ is made with the May Dress pattern from La Maison Victor 4-2016 and is pretty easy to make. The only minor thing I changed are the sleeves, because I like a rolled up effect. The fabric was lying around for a long time, and I had planned to make a long skirt out of it. But in the end, I was in more need of a dress and I am happy with that decision. Although I still have to get used to the amount of colors 😉
Indian Summer Dress
The other sewing I did were three diaper covers, with a very clear, easy and free(!) tutorial from Made Everyday. One I made in cotton, the other in jersey and the one below is made from a heavier kind of fabric that is similar to a stretch denim. I was out of dark blue thread once I sewed the top, so I decided to give the leg openings a red seam. Nice and playful, perfect for a baby.
Luierbroekje
Of course the knitting project below is still in progress, a very slow one. But I seem to get somewhere, because I ‘only’ have to knit the sleeves. I love how the color of the yarn turned out. The top of the cardigan is made with Farveskiftegarn from the Hjelholts Uldspinder. This yarn is very special to me, because I got it from the boyfriend, a long time ago, which he bought in Denmark. It comes from ‘happy sheep’ on Gotland, Sweden and is hand dyed.
BrightColorCardigan
At first I had made a wrap with the yarn, but I wasn’t happy with how it turned out. I frogged it and thought about what to do with it, so the color would show nicely. I decided to make a cardigan out of it, but I only had 1 big ball to work with. I figured, that combined with some uni color yarn, the color would even be more special. After a bit of trial and error, I found that black would be the best option. Because it was hard to find a yarn that matched the pattern as well as the Farveskiftegarn, I bought the type of yarn in black from a local Danish yarn shop (note to self: if you want to buy yarn from another country, make sure it has an online payment system. Because you will end up paying loads of transfer money if it hasn’t….).

The pattern is a pleasure to work with (details on Ravelry), as are probably all the patterns from Isabel Kraemer. This is the second pattern I bought from her and it is so well constructed, I can highly recommend it! Now just finish those sleeves so I can show you the end result!

Another knitting project I am working on, is my ‘in-between-project’. An easy to knit scarf, with yarn I had in my stash. A project for when I am traveling or the other knitting gets a bit too complicated. It is a free pattern and up till now a very easy to follow pattern (for more information check my Ravelry page). I am not sure if the colors suit me, maybe there is a bit too much pink in there. But if not, it makes a nice gift. I will share the result with you, once it is finished.
Kleurensjaal
But I am never finished knitting (and sewing), wips are forever! 🙂
~~~~~~~

Kleurwerk

Het breien en naaien van de laatste tijd bevatte meer kleur dan ik gewend ben. Ik hou van zwarte/grijze kleding, maar een beetje kleur is een leuke toevoeging. Benieuwd naar m’n kleurwerk? Bekijk het hieronder.

De ‘Indian Summer Jurk’ is gemaakt met het May Jurk patroon uit de La Maison Victor 4-2016 en vrij makkelijk te maken. Het enige wat ik veranderd heb zijn de mouwen, omdat ik meer van een opgerold mouwtje hou. De stof had ik al een tijd liggen, en ik wilde er eerst een lange rok van maken. Maar uiteindelijk had ik een jurkje nodig en ik ben blij met die beslissing. Hoewel ik nog steeds wel aan de hoeveelheid kleuren moet wennen 😉
Indian Summer Dress
Ik heb ook nog drie luierbroekjes genaaid, met behulp van een heel makkelijk en gratis (!) patroon van Made Everyday (wel in het Engels). De broekjes heb ik in verschillende stofjes gemaakt; eentje in katoen, een ander in katoen tricot en die je hier onder ziet is gemaakt van een zwaardere stof die lijkt op stretch denim. Ik had nadat ik de bovenkant genaaid had geen donkerblauw draad meer, dus heb ik de openingen voor de benen vastgenaaid met rood. Leuk en speels, perfect voor een baby.

Luierbroekje
Natuurlijk is het breiwerk hieronder nog steeds een werk in uitvoering, een hele langzame. Maar ik kom er langzaam maar zeker, omdat ik ‘alleen nog maar’ de mouwen hoef te breien. Ik ben wel erg blij met hoe het garen de bovenkant van het vest kleurt. Dit garen is het Farveskiftegarn van de Hjelholts Uldspinder. Een heel speciaal garen, want ik heb het van het vriendje gekregen, lang geleden, toen hij in Denemarken was geweest. Het komt van hele blije schapen van Gotland, Zweden, en is met de hand geverfd.
BrightColorCardigan
Ik had eerst een omslag gemaakt met het garen, maar ik was helemaal niet blij met hoe dat eruit zag. Dus heb ik het uitgehaald en gekeken hoe ik er iets van kon maken waardoor de kleuren goed uit zouden komen. Ik wilde er graag een vest van maken, maar ik had maar 1 grote bol. Daarom heb ik het gecombineerd met een effen gekleurd garen, zodat het gekleurde garen nog beter naar voren zou komen. Na veel proberen, besloot ik dat zwart de beste optie zou zijn. En omdat het moeilijk was een zwart garen te vinden dat en bij het patroon, en bij het gekleurde garen paste, heb ik ook het zwarte garen van de Hjelholts Uldspinder gekocht. Na lang zoeken trouwens, online gevonden bij een Deense wolwinkel (notitie aan mezelf: als je garen uit een ander land wil kopen, zorg er dan voor dat je online kan betalen. Anders betaal je je blauw aan overschrijfkosten…).

Het patroon is een genot om mee te werken (details op Ravelry), zoals waarschijnlijk alle patronen van Isabel Kraemer. Dit is het tweede patroon die ik van haar gekocht heb en het zit zo goed in elkaar, ik kan het echt aanraden! Nu alleen nog even die mouwen afbreien, zodat ik je het eindresultaat kan laten zien!

Een ander breiproject waar ik aan werk is mijn ‘tussendoorproject’. Een makkelijk te breien sjaal, met garen dat ik nog in m’n voorraad had. Een breiwerk waar ik graag aan werk als ik onderweg ben, of m’n andere breiwerk iets te ingewikkeld wordt. Het is een gratis patroon en tot nu toe makkelijk te volgen (bekijk voor meer informatie mijn Ravelrypagina). Ik weet nog niet of de kleur zo bij me past, omdat er wel veel roze in zit. Maar ik kan het nog altijd weggeven als een kadootje. Ik zal in ieder geval het eindresultaat met jullie delen!Kleurensjaal
Maar ik ben nooit klaar met breien (en naaien), niet afgemaakte projecten zijn er altijd 🙂

Leave a Reply

%d