Potato Summer Salad – vegan

(voor Nederlands scroll naar beneden)
Potato Salad

Ok, still figuring out how I can make it easy for you guys to follow my blog now I changed the URL. That’s why I revived my Bloglovin’ account: Follow my blog through Bloglovin by clicking here . And if you prefer to follow this blog through rss: here it is.

Do you notice how the craving for food is totally different in the summer time? In the winter I prefer ‘stampot’ (mashed potatoes) and other more heavier foods. Now it is warm(er) I like to eat salads in all different kinds and shapes. From rice and pasta salad to couscous and potato salad.

And let this potato salad be so yummy I need to share it with you!

What you need (2-3 persons)
– 500 grams of early small organic potatoes, washed and cut in half (or 4)
– 450 grams of green beans
– 1 package of vegan chicken chunks, cut a bit smaller, from the Vegetarian Butcher (or any other meat replacer or vegan burger you like, chopped in pieces)
– 1 oakleaf lettuce, washed and cut
– paprika powder
– curry powder
– salt and pepper
– oil

For the dressing
– 3-4 small pickles, chopped in small pieces
– 3 big tablespoons of vegan mayonaise
– 1-2 teaspoons of curry powder
– a bit of pepper and salt

What you do
1. Cook the potatoes with the salt in one pan and the green beans in another until they are done (you can also first cook the potatoes and then the green beans in the same hot water if you want to save water and energy)
2. In the mean time marinate the chicken chunks with a tablespoon of oil, some curry powder, paprika powder and pepper
3. Fry the fake meat
4. Now make the dressing by mixing the mayonaise, curry powder, salt, pepper and pickles. Also add a bit of ‘pickled water’ from the pickle jar. Mix and decide if you want to add some more pickled water or normal water, it really depends on your taste
5. If you know you will eat everything you can mingle the lettuce, beans, vegan meat and potatoes. Otherwise leaf the lettuce out, so you can store it separately. This way the salad will still taste fresh after a day in the fridge. The same goes for the dressing
6. Enjoy your summer salad in the sun!
Potato Salad

Zomerse Aardappelsalade – plantaardig

Ok, ik ben nog steeds aan het uitvogelen hoe ik het jullie makkelijker kan maken dit blog te volgen nu de URL veranderd is. Daarom heb ik mijn Bloglovin account nieuw leven in geblazen: Volg m’n blog via Bloglovin’ door hier te klikken. En als je dit blog liever volgt middels een rss feed: bij deze.

Waarschijnlijk heb je wel eens gemerkt dat je de voorkeur geeft aan heel andere gerechten in de zomer. In de winter eet ik graag stampot en wat ‘zwaarder’ eten. Nu het warm(er) is eet ik het liefst salades in alle verschillende soorten en maten. Van rijst- en pastasalade tot couscous- en aardappelsalade.

En laat die aardappelsalade nou is zo lekker zijn dat ie het delen waard is!

Dit heb je nodig (2-3 personen)
– 500 gram kleine nieuwe bio-aardappelen, gewassen en in grove stukken gesneden
– 450 gram sperziebonen
– 1 pakje kipstuckjes van de Vegetarische Slager (of een andere vegan vleesvervanger naar keuze)
– 1 eikenbladsla, gewassen en gesneden
– paprikapoeder
– kerriepoeder
– zout en peper
– olie

Voor de dressing
– 3-4 kleine augurken, in kleine stukjes gehakt
– 3 grote eetlepels vegan mayonaise
– 1-2 theelepels kerriepoeder
– een beetje peper en zout

Dit doe je
1. Kook de aardappels met wat zout in een pan en de boontjes in een andere pan, totdat ze gaar zijn (je kan ook eerst de aardappels koken en dan de boontjes in hetzelfde hete water koken – bespaart water en energie)
2. Marineer tegelijkertijd de kipstuckjes met een eetlepel olie, een beetje kerriepoeder, paprikapoeder en peper
3. Bak de kipstuckjes
4. Maak de dressing door mayonaise, kerriepoeder, zout, peper en augurken met elkaar te mengen. Giet er ook een beetje ‘augurkennat’ bij uit de augurkenpot. Mix het en proef even of er nog wat meer augurkennat of water bij moet
5. Als je zeker weet dat je alles in een keer op krijgt, meng dan sla met de boontjes, kipstuckjes en aardappelen. Serveer anders de sla apart zodat je deze later ook apart in de koelkast kan zetten. Op deze manier blijft de salade langer vers. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de dressing
6. Geniet van je zomerse salade in de zon!

Leave a Reply

%d bloggers like this: