Untangled Earphones – DIY

(voor Nederlands scroll naar beneden)
Earphones DIY

First let me welcome you, after a few weeks of vacation, on my new site. From now on my blog will appear here, on ilovegreengrass.net (thank you big little brother for arranging this!). Everything should work as before, but please let me know if you find any errors, or broken links, so I can fix them.

I am also happy I have a new DIY for you. My new e-bike is indirectly the motivation. Since a few months I got an electric bike and I can recommend it! Ideal if you don’t want to use a car but, for example, live 10+km away from a grocery story. After a long search for the perfect bike, I was once again reminded of the fact that ‘beauty lies within’, because I cannot say I have the most beautiful bike.

In my search for an affordable but nice looking electric bike, I saw one that really met my expectations (nice color, with a carrier in the front). How disappointed after I tried it! I don’t know if I told you earlier about my car sickness (or moving sickness), but that apparently also applies on electrical driven bikes with the motor in the front wheel. Oh and you know which type of e-bikes are best looking? Yes, the ones with the motor in the front wheel.

In the end the sales man from the bicycle shop cut me a great deal by selling me an 1 year old Gazelle e-bike with a central motor, which rides very smoothly and is not giving me any motion sickness. And if I ride fast, I hope no one will notice the ‘senior-look’ of my bike 😉

Because safety is important, I am not wearing my big noise-reducing headphones anymore for listening to music. Instead, I got nice earphones for my birthday, which have nice sound, but I can still hear traffic around me. The downside of those earplugs? They get tangled, every.time.I.use.them. And with that problem in mind a DIY was born!

I remembered reading once about how to prevent earplugs from tangling so I tried that technique and it worked! And you know what? It makes those boring earphones look a bit better.

What you need

– a set of headphones
– thin cotton or synthetic thread

What you do

The technique is pretty easy and I made loads of friendship bracelets using it: wrapping. You basically wrap the yarn around the cable, starting at the plug.
Tie a knot with a little tail as close as possible to the plug.
Earphones DIY
Now start wrapping the yarn around the cable (and the piece of tail). Wrap as tight as possible and every now and then tighten the wraps as close to each other as possible.
Earphones DIY
To finish: tie a little knot and cut the yarn as close to the knot as possible.

Earphones DIY

~~~~~~~~~~~~

Oordopjes zonder knopen – doe-het-zelf

Allereerst: welkom, na een paar weken vakantie, op m’n nieuwe site. Vanaf nu zal m’n blog hier op ilovegreengrass.net verschijnen (bedankt grote kleine broer voor het regelen!). Alles zou het gewoon moeten doen, maar laat het me alsjeblieft weten als je linkjes vindt die niet werken of andere foutjes, dan kan ik het oplossen.

Ik ben ook blij dat ik een nieuwe doe-het-zelf voor je heb. Mijn nieuwe e-bike is daar indirect de aanleiding voor. Sinds een paar maanden heb ik een elektrische fiets en ik kan het iedereen aanraden! Ideaal als je bijvoorbeeld geen auto wil gebruiken, maar wel 10+km van de supermarkt af woont. Na een lange zoektocht naar de perfecte fiets werd ik er maar weer eens aan herinnerd dat ‘schoonheid van binnen zit’, want ik kan nu niet zeggen dat ik de mooiste fiets heb.

In mijn zoektocht naar een betaalbare, maar mooie elektrische fiets vond ik er een die aan alle eisen voldeed (mooie kleur, rek voorop, sportief model). Hoe teleurgesteld was ik toen ik ‘m in de fietsenzaak probeerde! Ik weet niet of ik je eerder verteld heb over mijn wagenziekte, maar dat geldt blijkbaar ook voor elektrisch aangedreven fietsen waar de motor in het voorwiel zit. Oh en weet je welke e-bikes er zo leuk uitzien? Ja, inderdaad, die met de motor in het voorwiel.

De fietsenmaker had uiteindelijk nog een goede deal voor mij, een 1 jaar oude Gazelle met een middenmotor, die heerlijk rijdt en waar ik geen ‘wagenziekte’ van krijg. En ik probeer zo snel mogelijk te rijden, zodat niet opvalt dat ik op een ‘minder-sportieve’ fiets rijd 😉

Omdat ik ook graag veilig op de fiets zit, draag ik mijn geluidswerende koptelefoon niet meer om muziek te luisteren. In plaats daarvan kreeg ik voor mijn verjaardag een paar oordopjes, met een mooi geluid, waarmee ik nog steeds het verkeer om me heen kan horen. Maar het nadeel van die dopjes? De kabels zitten elke keer weer door elkaar! En daarmee was een doe-het-zelf projektje geboren!

Ik herinnerde me dat ik ooit ergens gelezen had hoe je kan voorkomen dat kabels van oordopjes in de knoop gaan zitten en dit toegepast op mijn oordopjes. En weet je wat? Het werkt en maakt die saaie oordopjes meteen wat mooier.

Dit heb je nodig
– je oordopjes
– dun katoenen of synthetisch draad

Dit doe je
Het is eigenlijk heel makkelijk en ik heb met deze techniek heel wat vriendschapsarmbandjes gemaakt. Je draait het draad strak om de kabel, beginnend bij de stekker. Knoop het draad om de kabel heen vast, maar laat wel een stukje ‘staart’ over. Begin nu met het draaien van het garen om de kabel (en in het begin het stukje extra draad). Draai het zo strak mogelijk en schuif af en toe alles ook wat aan.
Als je bij het einde van de kabel bent gekomen: leg een dubbele knoop en knip het draad dichtbij de knoop af.

Leave a Reply

%d bloggers like this: