Almond Pastry – vegan recipe

(voor Nederlands scroll naar beneden)

BanketstaafIMG_0376 copy
For the Easter weekend I did not only bake a cheese cake, but I also baked some almond pastry. There was so much ‘amandelspijs’ (almond filling) still lying in the fridge that I thought it would be a good idea to also make something with that. The boyfriend could eat just the ‘amandelspijs’ but packed in some puff pastry and baked in the oven it only gets better!

What you need

– a roll or package of puff pastry
– homemade ‘amandelspijs’ (check the recipe here)
– almond flakes
– lemon zest of about 1/2 a lemon

What you do

1. Preheat the oven according to the instructions on the package of the puff pastry (in my case 200 degrees Celsius)
2. Take the puff pastry and roll it out on a baking tin with baking sheet, into a small rectangle. My puff pastry consisted of a few squares, with a little water you can easily glue the parts together. A little overlapping makes it easier
3. Now knead the ‘amandelspijs’ into a roll and place in the middle of the dough
4. Wrap the ‘amandelspijs’ in the dough and glue the pastry ends with water together – place the roll with ‘glued’ ends down on the baking sheet (I curved the dough a bit, otherwise it wouldn’t fit the baking tin)
5. Spread a bit of soy milk or water on top and sprinkle the almond flakes and then the lemon zest on the pastryBanketstaafIMG_0349 copy
6. Now bake the pastry for at least 20-25 minutes until golden brown
7. You can eat it while still warm – enjoy!

BanketstaafIMG_0368 copy

~~~~~~

Banketstaaf – plantaardig recept

Voor het paasweekend bakte ik niet alleen een cheesecake, maar ook een banketstaaf. Ik had nog zoveel amandelspijs in de koelkast liggen dat het me een goed idee leek daar wat mee te maken. Het vriendje vindt de spijs op zich al lekker genoeg om te eten, maar ingepakt in bladerdeeg en even in de oven wordt het alleen maar lekkerder!

Dit heb je nodig

– een pakje bladerdeeg of bladerdeeg op een rol
– huisgemaakte amandelspijs (bekijk het recept hier)
– amandelschaafsel
– citroenrasp van een 1/2 citroen

Dit doe je

1. Verhit de oven voor volgens de instructies op de verpakking van het bladerdeeg (in mijn geval 200 graden Celsius)
2. Pak het bladerdeeg erbij en rol het, op een bakplaat met bakpapier, uit tot een lange rechthoek. In het geval van vierkante bladerdeegplakjes, kun je er gemakkelijk een rechthoek van maken door de plakjes aan elkaar te ‘plakken’ met een beetje water. Laat de plakjes wel wat overlappen
3. Kneed de amandelspijs tot een rol en leg deze in het midden van het deeg
4. Pak deĀ amandelspijs in het deeg en plak de beide zijkanten van het deeg met wat water aan elkaar – leg de rol met de ‘geplakte’ kant naar beneden op de bakplaat (de rol paste niet helemaal op mijn kleine bakplaat dus heb ik er een ‘smiley’ van gemaakt ipv een staaf)
5. Smeer een beetje sojamelk of water op de bovenkant en strooi daar overheen het amandelschaafsel en daarna de citroenrasp
6. Bak de banketstaaf minimaal 20-25 minuten totdat deze goudbruin is
7. Je kuntĀ het eten als het nog warm is – eet smakelijk!

Leave a Reply

%d bloggers like this: