Sew, knit, settle, repeat

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Christmas Dress

In between finding my way in the new house, organizing boxes, garden work and getting to know the town a little bit, I try to keep knitting and sewing. It helps with relaxing and get the creative part of my brain functioning.

So I thought I could share a knitting/sewing update with you.

A few weeks ago I finished two bear hats, which are easy to knit, nice to give away and extremely cute. And I am still working on the second Back Braid Cardigan. I think 65% is finished, but it has short sleeves, so my mom will be able to wear it once the weather is getting warmer.

KnitIMG_0297 copy

I am also planning to knit a cardigan I want to make for a long long time. I have so much yarn lying around, there should be enough yarn to make the #20 cardigan from Phildar 2013/2014. I couldn’t find a nice picture of it on the website of Phildar, but you can check the finished project of ‘Ludivineem’.

Oh and I need to make a nice sweater or cardigan for the boyfriend. His ‘Dude Cardigan’ didn’t survive the shrinking experiment. The yarn that I used for this cardigan was a bit heavy and the cardigan got bigger and bigger. I tried to shrink it in the washing machine, first by washing it on 30 degrees, but that didn’t really change it. Then I made the mistake to wash it on 60 degrees… It wasn’t even my size anymore 🙁 Therefore, I promised him to knit another cardigan. Check the picture to see the knitting in better days. (I planned to reuse it as a pillow/blanket for the cats, so my knitting isn’t all wasted).

The Dude Knitting

As for sewing projects: I realized that a lot of my finished projects didn’t make it on the blog. But they are on my Kollabora page. If you are curious, go take a look and, for example, check out the Car Blanket or the Baby Batman outfit.

A very easy but fun little sewing project that I finished last weekend, is the baby pants. I used a pattern from the Burda Style 2015-5, but I think you can find loads of similar patterns for free on the internet. And, according to the mommy of the user, it is a very comfortable fit.

Baby TrouserIMG_0259 copy

Then, there is one more thing I want to share: my Christmas dress. Yep, I know, a bit late, it is almost Easter! Well, maybe I can inspire you to start sewing for Christmas, already? About the dress: it is a simple t-shirt dress, with asymmetrical sleeves to give it more of a festive look. It is partially copied from a t-shirt dress, and partially self drawn. Except from the neckline I am very proud of it (I need neckline tutorials; YouTube, here I come!).

Christmas DressIMG_0285 copy

Now, up to make more clothing, finish the Back Braid Cardigan and install a little vegetable garden *never bored*.

~~~~~~~~

Naai, brei, wen, herhaal

Tussen het wennen in het nieuwe huis, dozen uitpakken, werken in de tuin en de omgeving leren kennen, probeer ik te blijven naaien en breien. Het helpt me ontspannen en de creatieve kant van m’n hersenen actief houden.

Daarom bedacht ik me dat ik weer een keer m’n naai en breiprojectjes met jullie kan delen.

Een paar weken geleden heb ik twee berenmutsjes gebreid, supersnel werkje, leuk om kado te doen, en ook nog enorm schattig. En ik ben nog aan het werk met een tweede Back Braid vestje. Ik denk dat ik ongeveer 65% gebreid heb, maar het heeft korte mouwen, dus m’n moeder zal het kunnen dragen als het iets warmer wordt buiten.

Ik ben ook van plan om eindelijk een vest te breien die ik al heel lang wilde breien. Ik heb zoveel garen nog in mijn voorraad dat er genoeg bij moeten zitten om vest #20 uit de Phildar 2013/2014 te maken. Ik kon het patroon helaas niet vinden op de website van Phildar, maar Ludivineem heeft haar gebreide variant op Kollabora gezet.

Oh en een mooie trui of vest voor het vriendje staat ook nog in de planning. Zijn ‘Dude Vest’ heeft helaas het krimpexperiment niet overleefd. Het garen dat ik gebruikt had voor het vest was best zwaar en zorgde ervoor dat het vest steeds groter werd. Ik heb daarom geprobeerd het te krimpen in de wasmachine, eerst door het op 30 graden te wassen, maar dat haalde niet veel uit. Toen maakte ik de vergissing om het op 60 graden te wassen… Het was niet eens mijn maat meer 🙁 Daarom heb ik hem beloofd een ander vest te breien. Bekijk de foto om het vest in betere tijden te zien. (Ik wil het gekrompen exemplaar wel hergebruiken en er een kussen/dekentje van maken voor de katten, zodat het werk en garen niet helemaal verloren gaat).

The Dude Knitting

Wat betreft de naaiprojecten: veel naaiwerkjes heb ik helemaal niet over geschreven hier. Maar ze staan wel op mijn Kollabora pagina. Als je nieuwsgierig bent kun je daar een kijk je nemen om bijvoorbeeld de autodeken of de baby Batman outfit te zien.

Een makkelijk en leuk naaiwerkje dat ik vorig weekend heb gemaakt is het babybroekje. Ik gebruikte een patroon uit de Burda Style 2015-5, maar er zijn enorm veel van dit soort patronen gratis te vinden op het internet. En, volgens de mama van de kleine gebruiker, zit het erg lekker.

Dan wil ik jullie nog wel 1 naaiproject laten zien: mijn Kerstjurkje. Ja, ik weet het, een beetje laat. Het is bijna Pasen! Misschien kan ik je wel inspireren om alvast voor de kerstdagen te gaan naaien? Over het jurkje: het is een simpel t-shirtjurkje, met asymmetrische mouwen om het een feestlijke uitstraling te geven. Het is deels gekopieerd van een t-shirtjurkje dat ik had liggen en deels zelfgetekend. De hals niet meegerekend, ben ik er heel trots op (ik heb echt een lesje halslijnen nodig; YouTube, ik kom eraan!).

Oke, ik ben klaar om meer kleding te naaien, het Back Braid vestje af te breien en een kleine moestuin te installeren *ik verveel me nooit*.

Leave a Reply

%d