Raise the curtain…. on the curtains – DIY

(voor Nederlands scroll naar beneden)

An easy diy to go from a curtain with loops to a curtain with hooks

Gordijnen maken

With the third move in 6 years the only things we needed to buy were a microwave oven (the kitchen doesn’t have an oven, big disappointment for me), a trash can (something to fit in our tiny kitchen), an extra shoe cabinet (for the back door entrance) and new toilet brush holders (I am sure I am not alone in this: a new home means my own set of toilet brushes and holders). Oh and a new drain-pipe, but that is maintenance.

The house is smaller than our previous apartment so the basement is filled with ‘left-over’ cabinets and boxes filled with books and other stuff we want to hold on to but isn’t necessary to have unpacked. This way we can keep moving without buying things.

At first I was a bit bumped because we need curtains with hooks for our new living room (the bed room luckily had an extra rod) but only had curtains with loops in our stash. Because curtains are expensive and I had a lot of curtains left I figured, why not change them? I don’t want to have anything fancy, just simple white cotton curtains without difficult folds. So I found the solution in simple pleat tape and hooks which I easily ordered fromĀ an online shop.

And this is what I did to change the curtain with loops to a curtain with loops.

What you need

– curtains with loops
– pleat tape (in a color that matches your curtains)
– hooks (mine are called Duplo hooks and fit the pleat tape)
– sewing machine, needle, thread, scissors

What you do

1. First cut of the loops off the curtains

Gordijnen maken
2. Now sew on the pleat tape – on the top back of the curtain, about 2 cm from the top border. Sew along the sides of the pleat tape so it is well attached

Gordijnen maken
3. Attach the hooks, check the picture below how to

Gordijnen maken
4. Depending on how heavy the curtains are and what you like, you can adjust the distance between the hooks
5. Attach the curtains to the rails and tadaaa!

Gordijnen maken

~~~~~~~~~

Van lussen naar haakjes – doe-het-zelf gordijnen

Een makkelijke diy om van een gordijn met lussen naar een gordijn met haken te gaan

Na de derde verhuizing in 6 jaar tijd hoeven we alleen maar een combimagnetron (de keuken heeft geen oven, best een teleurstelling), een prullenbak (iets wat past in onze kleine keuken), een extra schoenenrek (voor bij de achterdeur) en nieuwe toiletborstelhouders (ik weet zeker dat ik niet de enige ben die niet graag de toiletborstels van vorige bewoners hergebruikt) aan te schaffen. Oh en een nieuwe zwanenhals op de afvoer, maar dat is meer onderhoud.

Het huis is kleiner dan ons vorige appartement en daarom is de kelder gevuld met niet te gebruiken kastjes en dozen die gevuld zijn met boeken en andere dingen die we wel graag willen bewaren, maar die niet per se uitgepakt moeten worden (alleen ‘even’ een boek pakken is nu een hele klus geworden). Door het te bewaren en niet weg te doen kunnen we blijven verhuizen zonder veel kopen.

Toen ik wist dat de gordijnen met lussen, die ik in ons appartement had hangen, niet zouden passen in de woonkamer omdat er geen haken aan zitten was ik een beetje teleurgesteld. Gordijnen zijn best duur en ik had er zoveel over dat ik ben gaan kijken of ik ze niet gewoon kon veranderen. Het hoeft er niet heel sjiek uit te zien met ingewikkelde vouwen, gewoon simpele katoenen gordijnen. Ik vond de oplossing in plooiband en haakjes die zo online te bestellen waren.

Dit deed ik om van de gordijnen met lussen, gordijnen met haken te maken.

Dit heb je nodig

– gordijnen met lussen
– plooiband (in een kleur die bij je gordijnen past)
– haakjes (die ik gebruikt heb zijn Duplo haken)
– naaimachine, naald, draad, schaar

Dit heb doe je

1. Knip eerst de lussen van de gordijnen
2. Naai de plooiband aan de achterkant, op de bovenkant ongeveer 2 cm van de rand. Naai langs de zijkanten van de plooiband zodat deze goed vast zit
3. Zet de haakjes in de plooiband (zie foto hieronder)

Gordijnen maken
4. Afhankelijk van hoe zwaar je gordijnen zijn en wat je leuk vindt, kun je de afstand tussen de haakjes aanpassen
5. Hang de gordijnen op en tadaaa!

Leave a Reply

%d bloggers like this: