I was at the Italian restaurant Il Campanile

(voor Nederlands scroll even naar beneden)

Il Campanile starter

For a celebration dinner with my family in the week before Christmas we went to the local restaurant, Il Campanile. This Italian restaurant isn’t your average local pizza place. No, they won for example some (Dutch) awards for their tasty meals, but prices are still in a perfectly normal range.

If you check their website you will see they don’t have any vegan meals on their menu, but we called them and they assured it wasn’t a problem to cook something plant-based. And wow they did!

Because we where with a big group, 30 persons, they made a special menu and for the two vegans they even printed an adapted special menu with at least 2 choices per course!

Il Campanile 3 course vegan menu

It started good with a roasted tomato amuse and for starters a tasty pumpkin soup (for the boyfriend bruscetta with lots of yummy tomatoes). Then the boyfriend got a vegan pizza with rocket salad and tomato and I got assorted vegetables which was so good! Definitely not something they put together in 2 minutes. I still don’t know what they did with the zucchini, but it had a bit of a nice sour taste and the roasted tomatoes were just perfect. And they also had some sorbet ice (mango) with berries as a dessert, which was also yummy as I heard (I was already stuffed!).

pizza at Il campanile

Although the food was outstanding, the fact that they made us vegans a special menu and gave us something to choose was what got me really excited. They didn’t make us feel we were difficult, because they believe the Italian kitchen is suitable for all kinds of guests.

If you happen to be in Twente (Markelo, near Deventer to be precise) please visit Il Campanile. But don’t forget to call in advance if you want to eat a vegan meal or if you’re following a special diet (they also serve gluten-free pasta for example!).

~~~~~~~~

Ik was bij het Italiaanse restaurant Il Campanile

Voor een feestelijk dinertje was ik met mijn familie de week voor kerst bij het locale restaurant Il Campanile. Dit Italiaanse restaurant is niet het doorsnee plaatselijke pizzahuis. Ze wonnen bijvoorbeeld al prijzen voor hun smakelijke gerechten, maar de prijzen zijn nog steeds doorsnee.

Als je hun website bekijkt zul je zien dat ze geen enkele plantaardige maaltijd op de kaart hebben staan, maar we belden ze van tevoren en kregen te horen dat het geen enkel probleem zou zijn te koken voor vegan gasten. Nou en dat deden ze!

Omdat we met een grote groep waren, 30 personen, was er een speciaal menu en voor de twee vegans zelfs een speciaal geprint menu met voor elke menugang minimaal 2 keuzes.

Het begon goed met een amuse van geroosterde tomaat en een lekkere pompoensoep als voorgerecht (voor het vriendje bruscetta met veel tomaatjes!). Het vriendje koos vervolgens een pizza met tomaat en rucola en ik kreeg een assortiment groenten die echt heerlijk waren klaargemaakt! Zeker niet iets wat ze zomaar in elkaar geflanst hadden. Ik weet nog steeds niet hoe ze de courgette hebben klaargemaakt, maar deze had een lekkere zurige smaak en de geroosterde tomaten waren gewoon perfect! Daarna was er ook nog een dessert van mango ijs met besjes, maar die moest ik overslaan, want ik zat al helemaal vol.

Hoewel het eten echt geweldig was, was het feit dat de vegans een speciaal menu kregen en iets te kiezen hadden voor mij bijna belangrijker. Ze gaven ons niet het gevoel dat we moeilijk waren, omdat ze geloven dat de Italiaanse keuken geschikt is voor alle soorten eters.

Als je in de buurt van Twente (Markelo) bent, breng dan een bezoekje aan Il Campanile. Maar vergeet niet van tevoren even te bellen als je veganistisch wil eten of een speciaal dieet volgt (ze hebben bv ook glutenvrije pasta!).

Leave a Reply

%d