Summer Skirt

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Summer Skirt

I finally made a skirt with some of the Vlisco fabric I ordered a year ago! I still have plenty of fabric left, so I want to make another skirt and maybe a jacket. But because it is a 100% cotton fabric I still think that is a bit too much for a beginning seamstress like me.

Anyway, as you can see in my different blogposts about sewing and knitting, I am expanding my self made wardrobe, until hopefully more than half is hand made. A big challenge and I still have to learn a lot about the art of sewing, but I will learn along the way. The summer skirt I made wasn’t that hard to make, but I am proud of the result. I didn’t follow a pattern and drew the measurement straight on to the fabric, but I thought I can describe here what I did, maybe it is of any help for you when you want to make a skirt like this one.

So, I have a waist of 76 cm. I made the top of the skirt 104 cm (all measurements without seam allowance) and the bottom 176 cm (as wide as the pattern of the tree is). In my case the skirt needed to be about 90 cm long (mine is a few centimeters above the ground). I drew 1 panel on the fabric, folded it and cut out two panels. Sewed the sides of the skirt together with the right sides facing.

I then made a tube of 104 cm long and 5 cm wide (fold good sides lengthwise together of a 104 cm long and 10 cm wide piece of fabric and sew the long side, now turn inside out). Attached in a round, but left a little bit of the side seam open. Then attached it to the top of the skirt and pulled a piece of elastic through. Now closed the little gap and folded, sewed the bottom of the skirt at the length that suited me and tadaaa, the summer skirt was ready.

Summer Skirt Summer Skirt

(I have to say that I regret the tube, because the fabric is a bit sturdy and it makes the skirt at the top a bit awkward. So maybe I am going to iron a few folds or who knows, maybe the fabric will drape better once I washed it a few times. Next time I will definitely just make the top of the skirt a bit longer so I can fold to make a tube for the elastic instead of making a separate tube.)

~~~~~~

Zomerrok

Summer Skirt

Ik heb eindelijk een rok gemaakt van een stukje Vlisco dat ik een jaar geleden besteld heb! Ik heb nog steeds een groot stuk stof over, dus ga ik waarschijnlijk nog een rokje maken en misschien een jasje. Maar omdat de stof 100% katoen is, is dat op dit moment waarschijnlijk nog iets te hoog gegrepen.

Zoals je kan zien in de verschillende posts hier over naaien en breien, ben ik mijn zelfgemaakte garderobe aan het uitbreiden, hopelijk tot het punt dat meer dan de helft van eigen hand is. Een grote uitdaging en ik moet nog veel leren over de kunst van het naaien, maar ik leer gaandeweg. Deze zomerrok was niet moeilijk om te maken, maar ik ben wel trots op het resultaat. Ik heb geen patroon gevolgd en de afmetingen meteen op de stof getekend, maar ik bedacht me dat ik altijd kan beschrijven wat ik gedaan heb omdat het misschien kan helpen als je zelf een soortgelijke rok wil naaien.

Oke, ik heb een taille van 76 cm. Ik maakte de bovenkant van de rok 104 cm (alle afmetingen zijn zonder naadwaarde) en de onderkant 176 cm (zo breed als de boomdecoratie op de stof is). Ik wilde de rok ongeveer 90 cm lang maken (de mijne hangt nu een paar centimeters boven de grond). Ik tekende de voorkant op de stof, vouwde de stof en knipte op die manier voor en achterkant uit. Daarna naaide ik de zijkanten van de rok aan elkaar met de goede kanten op elkaar.

Toen maakte ik nog een tunnel stof van 104 cm lang en 5 cm breed (vouw de goede kanten van een stuk stof van 104 cm lang en 10 cm breed in de lengte op elkaar en naai langs de lange kant, draai de stof nu binnenstebuiten). Daarna naaide ik de tunnel met de zijkanten aan elkaar, maar ik liet wel een stukje open. De tunnel stof maakte ik vast aan de bovenkant van de rok en ik trok er een stuk breed elastiek doorheen. Daarna nog even het overgebleven gaatje dichten, de rok aan de onderkant op de juiste lengte brengen en tadaaaa, de zomerrok was daar!

(Ik moet wel zeggen dat ik spijt heb van de aparte tunnel, omdat de stof wat stug is en de bovenkant van de rok daardoor minder mooi valt. Dus misschien moet ik er paar vouwen in strijken of, wie weet, misschien gaat de stof beter hangen als ik het een paar keer gewassen heb. Volgende keer maak ik in ieder geval weer een rok zonder aparte tunnel. Door de bovenkant van de rok langer te knippen en deze om te vouwen, creëer je ook een tunnel voor het elastiek.)

9 Comments on “Summer Skirt

  1. I really like the skirt, I’m going to Asia in October and I’m thinking of getting a skirt as it’s very hot! Of course it’s difficult to find one for a guy, I’d like one like this though.

    • Thanks for the compliment! I bet you would rock the skirt! And you can probably buy skirts with nice patterns in Asia as well (or a harem pants maybe, I got a few from an Indian friend and I think he told me they also sell them in male sizes). Have a good trip!

      • It’s the right length for me, I don’t want a mini skirt! Haha. What would you suggest I wear with something like that?

Leave a Reply

%d