Cold Breeze Wear – Upcycle DIY

(voor Nederlands scroll naar beneden)
Upcycle Headband Cowl

Although the sun is happily shining here and we enjoy the first days we can walk outside without a coat, it can still be chilly once the sun is behind the clouds. For those moments you still want to wear a cowl and/or headband when you go for a run. I noticed that my ears are pretty sensitive to cold wind and when I am not wearing a hat I will put some pieces of cotton wool in my ears (nope, not wearing an Ipod or anything like that when I am running).

So, when my fleece running shirt got replaced by a fresh piece (I used this one for probably more than 8 years!), I couldn’t just throw it away. All those winters we spent together 😉 and a piece of good fleece is not cheap! I decided to make a cowl and headband out of it and now I am ready for a run in spring, even when there is a cold breeze blowing.

Note: it isn’t always necessary to seam fleece, because it doesn’t easily fray

What you need

– old fleece sweater
– needle, thread, sewing machine
– scissors

What you do

Upcycle Fleece Cowl

1. In my case I could use the collar of the sweater for the headband. I cut it off and made a new seam in it by folding the side to the inside. But you should check if it isn’t too wide, then cut the collar and sew it back together a bit tighter. If your sweater doesn’t have a collar you can make the headband by following the instructions under step 2, only make it smaller
2. For the cowl I took the lower part of the body and cut it of, I made a pretty big one, about 25 cm ‘high’. The cowl was too wide, so I cut it and sewed it back together so the cowl was just wide enough to fit over my head. Then I made a seam in the upper part of the cowl (the part that was attached to the rest of the sweater). You can leave about 2 cm of the seam open, this way the upper seam is also a tube for an elastic cord.

Headband CowlIMG_0527 copy
3. Don’t forget to cut off the arm cuffs to use as sweatbands for the wrists!

Upcycle Headband Cowl Upcycle Headband Cowl

~~~~~~

Koude Bries Accessoires- Upcycle DIY

Hoewel de zon heerlijk aan het schijnen is hier en we al genoten hebben van de eerste dag buiten zonder jas, kan het nog steeds best koud zijn als de zon achter de wolken verdwijnt. Voor die momenten is het fijn om nog lekker een col en hoofdband te dragen als je buiten bent voor bijvoorbeeld een rondje hardlopen. Ik kwam erachter dat mijn oren best gevoelig zijn voor de koude wind en als ik geen muts draag, doe ik watjes in m’n oren zodat ik geen oorpijn krijg (nope, ik luister niet naar muziek tijdens het hardlopen).

Dus toen mijn fleeceshirt aan vervanging toe was (ik heb de oude meer dan 8 jaar in mijn bezit gehad!), kon ik ‘m niet zomaar weggooien. Al die winters die we samen hebben doorgebracht 😉 en een stuk goede fleecestof is niet goedkoop! Ik heb een col en hoofdband uit de sweater ‘gehaald’ en nu ben ik klaar voor een rondje hollen in de lente, zelfs als er een koude wind staat.

– Het is niet altijd nodig om fleece om te zomen omdat het niet zo snel rafelt –

Dit heb je nodig

– een oude fleece sweater
– naald, draad, naaimachine
– schaar

Dit doe je

1. In mijn geval heb ik de kraag van de trui gebruikt voor een hoofdband. Ik heb ‘m afgeknipt en een nieuwe zoom gemaakt door de stof naar binnen te vouwen. Kijk wel even of deze niet te breed is, dan moet je eerst even de kraag doorknippen en opnieuw (strakker) vastmaken. Als je geen brede kraag op je trui hebt zitten kun je een hoofdband maken op dezelfde manier als ik de col heb gemaakt bij stap 2, maar dan natuurlijk smaller
2. Voor de col heb ik het onderste gedeelte van de trui genomen, ik heb een vrij grote col gemaakt, een stuk van ongeveer 25 cm ‘hoog’. De col in wording was te breed, dus heb ik ‘m doorgeknipt en zo strak tegen elkaar genaaid dat ik nog wel met m’n hoofd erdoor kon. Daarna heb ik de bovenkant gezoomd (het gedeelte dat ik van de rest heb afgeknipt). Je kan ongeveer 2 cm van de zoom niet stikken zodat je een ruimte krijgt waar een koordje/elastiek door kan om de col aan te trekken.
3. Vergeet niet dat je de boorden van de mouwen kan gebruiken als zweetbandjes voor je pols!

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: