Cat Toilet diy

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Cat Toilet DIY

Like I mentioned in this post: we wanted to upgrade our cat toilet. From a cat toilet that always looks a bit strange and is in the way to a hidden one that has gotten an extra function.

After a stroll through Ikea we, my dad and I, decided that the storage table ‘Hol’ should do the trick. I already saw that it was used in other cat toilet diy’s, so no reason why it wouldn’t work. The only problem was that it wasn’t big enough for the xxl cat toilet I had in mind. That’s why we came up with an alternative: why not use a simple plastic storage box as actual cat toilet? Something you can also buy at Ikea.

It all worked out and now we have a nice hidden cat toilet. You can use the storage box, where we placed it, as a bench when you want to put on your shoes. Pretty handy, because it is next to our coat and shoe rack!

What you need

– ‘Hol’ storage table from Ikea
– ‘Samla’ 45 liter container van Ikea
– hand saw/electric jig saw

What you do

1. Put the Hol storage table together following the instructions

Cat Toilet DIY
2. The opening for the cats should be at the smaller side of the storage table – decide where and how big

Cat Toilet DIY
3. Now saw the opening
4. Take the Samla container and draw an opening on the smaller side – we made it pretty big (but the lower edge could be a bit higher), but it also depends on what your cats are used to. Don’t make it too high, otherwise there isn’t enough room for the cat to hop in (because you will place it in the storage table)
5. Now take your saw and carefully saw the opening (plastic is not so easy to saw, you could tape the area you want to saw, so it will not break so easily)

Cat Toilet DIY
6. Fill the Samla container with cat litter and place it in the storage table

Cat Toilet DIY
7. Don’t forget to show your cats their new cat toilet

Cat Toilet DIY Cat Toilet DIY Cat Toilet DIY
~~~~~~~~

Kattenbak doe-het-zelf

Zoals ik al eerder vertelde in deze post: we wilden onze kattenbak upgraden/pimpen/diy-en, hoe je het ook wilt noemen. Van een kattenbak die altijd een beetje onhandig in de kamer staat naar een verborgen kattenbak met een extra functie.

Na een wandeling door de Ikea besloten we, m’n vader en ik, dat het zou moeten lukken met de opbergtafel ‘Hol’. Ik had ook al gezien dat iemand anders het gebruikt had om z’n kattenbak in op te bergen, dus ik had er alle vertrouwen in. Het enige probleem was dat het xxl kattentoilet dat ik in m’n hoofd had er niet in zou passen. Daarom bedachten we een alternatief: waarom zou je geen simpele plastic bak kunnen gebruiken als kattenbak? Iets wat je ook kan krijgen bij Ikea.

Het is allemaal gelukt en we hebben een mooie ‘verstopte’ kattenbak. Je kan de tafel waar de kattenbak in staat gebruiken als bankje, extra praktisch als je bedenkt dat we het naast onze kapstok en schoenenrekje hebben gezet!

Dit heb je nodig

– ‘Hol’ opbergtafel van Ikea
– ‘Samla’ 45 liter opbergbak van Ikea
– handzaag/decoupeerzaag

Dit doe je

1. Zet de Hol tafel in elkaar volgens instructies
2. De opening voor de katten moet aan de korte kant komen – bepaal waar je deze precies wilt hebben en hoe groot
3. Zaag de opening eruit
4. Pak de Samla bak erbij en teken een opening op de korte kant – wij hebben ‘m vrij groot gemaakt (maar de rand aan de onderkant zou iets hoger kunnen), het is ook afhankelijk van waar jouw kat(ten) aan gewend is/zijn. Maar maak het niet te hoog anders is er geen ruimte voor de kat om erin te springen (omdat je de bak later in de opbergtafel zet)
5. Pak nu de zaag erbij en zaag voorzichtig de opening in de bak (plastic is wat lastig te zagen, je kunt het gedeelte dat je wilt zagen tapen zodat het niet zo makkelijk breekt)
6. Vul de Samla bak met kattengrind en zet ‘m in de opbergtafel
7. Vergeet niet je katten te laten zien waar hun nieuwe kattenbak is

 

 

 

Leave a Reply

%d