Chocolate Topping for Ice-cream – vegan recipe

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Chocolate Topping

Last summer I think I finished about 10 small bottles of chocolate topping for ice-cream. You know, the one that hardens when you poor it on something cold. Yeah, I know, pretty addicting (and it has some good memories for me: eating ice-cream at my grandma’s house where she almost always had, or maybe still has, that type of chocolate topping)!

This summer I couldn’t find the topping and forgot about it. But when I saw the (very simple!) recipe for this chocolate sauce, I had to try it. And it is works!! Oh and the best thing is: now I can make it┬ávegan by only using the very dark chocolate and instead of buying something with palm oil (the use of palm oil is a problem for the environment) I made it myself with coconut fat.

So go on: make the topping and decorate your ice-cream!!

Please note: this is not my recipe. Check this link to see the source.

What you need

– about 200 – 250 grams of dark chocolate
– 2 tablespoons of coconut fat

What you do

1. Melt the chocolate and coconut fat in a microwave or ‘au bain marie’

Chocolate Topping
2. Stir everything together and put it in a clean jar

Chocolate Topping
3. When the topping accidentally gets solid, you can put the jar in a little bit of warm water and the chocolate will melt again and be ready for your ice-cream

Chocolate Topping
~~~~~~

Chocoladesaus voor op je ijs – recept

Vorig zomer heb ik denk ik wel 10 flesjes chocoladesaus voor op het ijs leeggemaakt. Je weet wel, de chocolade die hard wordt als je het op iets kouds giet. Ja, ik weet het, nogal verslavend (en ik heb fijne herinneringen aan ijs eten bij m’n oma, ze had en misschien heeft ze nog steeds deze chocoladesaus)!

Deze zomer kon ik de saus niet vinden en vergat ik het. Maar toen ik een (heel makkelijk!) recept zag voor dezelfde soort saus, moest ik het uitproberen. En het werkt!!! Oh en het beste is nog: je kan het helemaal plantaardig maken door pure chocolade te gebruiken (check nog wel even de verpakking) en in plaats van dat je iets koopt met palmolie (het gebruik hiervan zorgt voor grote milieuproblemen) maak je het nu zelf met kokosvet.

Dus ga aan de slag: maak de saus en decoreer je ijs!

Dit is niet mijn recept. Bekijk deze link voor de bron.

Dit heb je nodig

– ongeveer 200-250 gram pure chocolade
– 2 eetlepels kokosvet

Dit doe je

1. Smelt de chocolade en het kokosvet in een magnetron of ‘au bain marie’
2. Roer alles goed door elkaar en doe het in een schoon potje
3. Als de saus toch hard wordt, hou je het potje gewoon even onder de warme kraan voordat je het wilt gebruiken

Leave a Reply

%d bloggers like this: