Skirt Remake

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Skirt Remake

I think it is a common thing. You buy a piece of clothing you think you really like, but in the end it stays in your closet and you are never wearing it. In my case, most of the time the reason is that the comfort of the clothing isn’t ‘high’ enough. I still think I feel and look better when I am comfortable and that’s why I refuse to wear clothing that does the opposite. Sometimes I buy things that are in the big grey area of possibly uncomfortable, but maybe I just need to get used to it. In that case I will wear the piece of clothing first at home, just to check how it makes me feel. And when I am still not convinced I already thought of some other purpose for that piece of clothing.

In this case I bought a long tight skirt (I really love the fabric) and tried it a on couple of times when I was home alone. Then I decided I was not going to wear it like that. That’s why I wanted to make a scarf out of it. But in the process I pinned the pieces of fabric together to check if there was enough for a short skirt: and there was! Yeah!

Every remake is different, so I will not describe in details what I did. But for the ones out there who have a long tight skirt hanging in their closet, doing nothing:

I first separated the front and back panel. Then I sewed the panels together at the shorter edges, so you will get along piece of fabric (make sure it has the same width all over). Then I decided I didn’t want my skirt to be a wide one, so I measured it while trying it on. This way I could determine where the side seam should come. I also made a tunnel at the top for a small piece of elastic band. I just let the rest of the fabric hang down from the side of the skirt (I trimmed it a bit, this way I will not be cleaning floors while wearing it ;)).

(left shows what the skirt looked like before)

Skirt Remake  Skirt Remake

~~~~~~~~~

Rokvermaak

Ik denk dat het een algemeen iets is. Je koopt een kledingstuk waarvan je denkt dat deze je echt leuk staat, maar uiteindelijk belandt deze in je kast zonder er ooit uit te komen. In mijn geval is dat meestal omdat de kleding niet comfortabel genoeg is. Ik denk dat ik me beter voel en er ook beter uitzie als m’n kleding ook lekker zit en daarom draag ik geen kleding dat het omgekeerde doet. Soms koop ik dingen die in het grote grijze gebied vallen van mogelijk oncomfortabel, maar misschien moet ik er gewoon aan wennen. In dat geval draag ik het kledingstuk een tijdje in huis, gewoon om te checken hoe ik me erin voel. En als ik daarna nog niet overtuigd ben, heb ik al een ander doel voor het kledingstuk bedacht.

In dit geval heb ik een lange strakke rok gekocht (ik vind de stof echt mooi!) en heb ‘m thuis gedragen. Daarna heb ik toch besloten dat ik deze stof graag in een andere vorm wil dragen. Daarom wilde ik een sjaal ervan maken. Maar in het proces heb ik wat stukken stof aan elkaar gespeld en gekeken of er genoeg zou zijn voor een korte rok: en dat was er! Joehoe!

Alles wat je vermaakt is anders, dus ik zal niet precies beschrijven wat ik gedaan heb. Maar voor iedereen met een lange strakke rok die al eeuwen in je kast hangt:

Ik ben begonnen met de voor- en achterkant los te halen. Daarna heb ik deze twee stukken stof in de breedte aan elkaar genaaid, zodat je een enorm lang stuk stof krijgt (zorg ervoor dat deze overal even breed is). Daarna heb ik besloten dat het korte rokje niet wijd hoeft te zijn, dus heb ik de breedte opgemeten terwijl ik ‘m aanhad. Op deze manier kon ik er achter komen waar de zoom (aan de zijkant) moet komen. Aan de bovenkant heb ik een smalle zoom gemaakt waar ik precies een elastiek door kon halen. Ik heb de rest van de stof gewoon laten hangen aan de zijkant (wel iets korter gemaakt, anders zou ik overal de vloeren poetsen).

2 Comments on “Skirt Remake

Leave a Reply

%d bloggers like this: