Perfect PJ trousers – DIY

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Pajama Trousers DIY

The most things I do in my creative career, I learned by watching and reading instructions on the internet and in books. This is how I mastered Photoshop, knitting and Illustrator. Something I wanted to learn for a while but still postponed, because I thought I would need some face-to-face directions, is sewing. But after I got some encouragement and with the knowledge help is a phone call away I bought some Burdas, a La Maison Victor and fabrics. I figured that I could start with pajama trousers: they are not the figure hugging, ‘everything should be perfect’ type of project, that’s why.
After a small search on the internet I found a free printable pattern and directions from Martha Stewart and started my first official sewing project (my other projects were all without patterns, or I made the pattern myself).

I am pretty satisfied with the result and currently working on the Harlequin dress from La Maison Victor. The good thing about that project is the step-by-step instruction video, something my self-educated person is really happy with. When it works out, I will show you the dress in a later post.

Instructions, pattern and video can be found on the Martha Stewart website.

~~~~~~~~~~~

Perfecte Pyjamabroek – doe-het-zelf

De meeste dingen die ik doe tijdens mijn creatieve carrière heb ik geleerd door het kijken en lezen van instructies op internet en in boeken. Op deze manier heb ik Photoshop, Illustrator en breien onder de knie gekregen. Iets wat ik mezelf nog graag wilde aanleren, maar steeds voor me uit heb geschoven omdat ik dacht dat ik daarvoor persoonlijke begeleiding nodig had is naaien. Maar na wat aanmoedigingen en de wetenschap in m’n achterhoofd dat hulp slechts een telefoontje van me verwijderd is heb ik wat Burda’s, een La Maison Victor en stoffen gekocht. Ik bedacht me dat een pyjamabroek een veilig begin van m’n avontuur zou zijn: ze hoeven niet perfect te zitten en hebben een losse pasvorm.

Na een kleine zoektocht op het internet heb ik een gratis patroon en instructies gevonden op de website van Martha Stewart en ben ik begonnen met mijn eerste officiële naaiproject (ik heb al wel meer dingen genaaid, maar dat was nooit aan de hand van een ‘echt’ patroon).

Ik ben best tevreden met het resultaat en werk nu aan de Harlequin jurk van La Maison Victor. Het prettige aan dat project is dat er ook een stap-voor-stap instructievideo bij zit, iets waar een autodidact heel blij van wordt. Als het een geslaagd jurkje wordt, laat ik deze zien in een later berichtje.

Instructies, patroon en een korte video zijn te vinden op de Martha Stewart website. Maar omdat dat in het Engels is heb ik de instructies hieronder uitgeschreven.

Dit heb je nodig

– 1,80 meter stof
patroon
– stofschaar en papierschaar
– tape
– strijkijzer
– naaimachine en draad
– spelden
– veiligheidsspeld
– 1 meter keperlint

Dit doe je

1. Print het patroon uit en plak alle stukken aan elkaar
2. Was, droog en strijk de stof
3. Knip het patroon in de voor jouw passende maat uit
4. Vouw de stof netjes dubbel met de zelfkant op elkaar
5. Speld het patroon op de dubbelgevouwen stof

Pajama Trousers DIY
6. Knip de stof uit, rond het patroon (naadbreedte zit al bij het patroon in)

Pajama Trousers DIY
7. Leg de twee voorkanten op elkaar (goede kant op elkaar) en speld de kruisnaad vast
8. Naai de twee voorkanten bij het kruis aan elkaar met een marge van 1,3 cm tot 6,3 cm van de bovenkant
9. Strijk de naadmarge open en naai de kanten af met een zig-zagsteek
10. Herhaal stap 7-9 voor de twee achterkanten, behalve dat het kruis helemaal tot aan de bovenkant aan elkaar genaaid wordt
11. Leg de voor- en achterkant op elkaar, met de goede kanten op elkaar en speld en naai de zijkanten (begin met de buitennaden) aan elkaar met een 1,3 cm marge
12. Strijk de naadmarge open en naai de kanten af met een zig-zagsteek
13. Laat de broek nog even binnenstebuiten en vouw de bovenkant 1,3 cm om en strijk deze zoom
14. Vouw de bovenkant opnieuw om, dit keer 2,5 cm en strijk opnieuw
15. Naai nu met een 3mm marge langs de onderste vouw, beginnend in het midden van de voorkant. Naai bij het begin en einde van de ronde een paar keer heen en weer, voor de stevigheid

Pajama Trousers DIY
16. Maak een veiligheidsspeld vast aan het begin van het keperlint en duw deze door de gecreëerde tunnel aan de bovenkant van de broek
17. Trek nu de broek binnenstebuiten aan om de goede lengte van de pijpen te markeren plus 2,5 centimeter
18. Knip de rest van de stof af
19. Vouw de pijpen twee keer 1,3 centimeter om en speld deze vouw vast
20. Naai de zoom langs de omgevouwen rand (het verste van de onderkant) vast
21. Straal in je nieuwe pyjamabroek!

Pajama Trousers DIYPajama Trousers DIY

2 Comments on “Perfect PJ trousers – DIY

  1. Thank you, Ilona. These pants look great. I am a big fan of learning through Craftsy.com. They have great video lessons to buy, but I am starting by taking most of the free ones first!

Leave a Reply