Cover the Camera

(voor Nederlands scroll naar beneden)

DIY Webcam cover

It sounded like a news item from some crazy science fiction movie, but it wasn’t. A few weeks ago I heard the news on the Dutch radio: the built-in camera of your laptop (or desktop computer) became a peek hole for creepy hackers. The camera can be operated when a hacker plants some spyware on your computer, and you cannot tell if and when it happens (not if you are like me and you don’t know where to search for the hacker software).

The advice they gave in the news was to cover your camera, which I immediately did. But after a few weeks of looking at an unflattering square at the top of my screen I decided to make a more flattering option. Besides, it is not really practical to tape your camera if you are still using it, once in a while.

Check out what I did below!

What you need (for a basic one)

– small piece of cardboard
– small piece of fabric
– Mod Podge
– Stanley knife and ruler

What you do

1. Measure your computer: the width of the black area your camera is installed (let me call this ‘length A’) and the depth of the top of the screen (‘length B’)
2. In my case the front top of the screen has a 2.5 cm border and the top of the iMac has a depth of 2.5 cm
3. Draw a rectangle on the piece of cardboard that is 2.5 cm wide and (length A + length B + 6 cm) long

DIY Webcam cover
4. You have a cardboard rectangle which needs to be bend twice to curl around your screen
5. Carve a line with the knife at length A (2.5 in my case) and a line at the length B measured from the line you carved before (2.5 cm in my case). Make sure the line is not all the way through, it is used to make the cardboard bend

IMG_0042 copy
6. Take the piece of fabric and cut it in the same length and 2.5x as wide as the piece of cardboard

DIY Webcam cover
7. Now cover the cardboard with Mod Podge, wrap it nicely with the piece of fabric and let it dry in a bend position (see photo). Make sure the seams of the fabric are on the back (or inside, as in not the visible part) of the camera cover

DIY Webcam cover
8. Let it dry and decorate it. I made an eye with small pieces of fabric, Mod Podge and a marker

DIY Webcam cover
9. Let’s fashionably block our webcam!

DIY Webcam cover

~~~~~~~

Bedek de Camera

Het leek op een nieuwsbericht uit een of andere rare science fiction film, maar dat was het helaas niet. Een paar weken geleden hoorde ik het nieuws op de radio: de ingebouwde camera van je laptop (of desktop) is een soort kijkgaatje geworden voor griezelige hackers! De camera kan van een afstand worden bediend als een hacker bepaalde software op je computer zet en je kan niet zien of dat het geval is (in ieder geval als je dezelfde gemiddelde computerkennis hebt als ik en geen idee hebt waar je moet zoeken naar de hacker software).

Het advies dat werd gegeven was dat je je camera moet afplakken, wat ik meteen gedaan heb. Maar na een paar weken staren naar een lelijk vierkantje aan de bovenkant van m’n scherm besloot ik dat het tijd werd voor een mooier afdekplaatje. Daarnaast is het niet praktisch om je camera af te tapen, je hebt ‘m af en toe ook gewoon nodig, toch?

Dit heb je nodig (voor de basis)

– een klein stukje karton
– een klein stukje stof
– Mod Podge (of andere neutrale lijm)
– Stanley mes en liniaal

Dit doe je

1. Meet je computer op: de breedte van de zwarte rand om je scherm waar je camera in zit (laten we dit ‘lengte A’ noemen) en de diepte van de bovenkant van je scherm (‘lengte B’)
2. In mijn geval heeft de bovenkant van mijn scherm een rand van 2,5 cm en de bovenkant van m’n iMac heeft een diepte van 2,5 cm
3. Teken een rechthoek op het stuk karton met een breedte van ongeveer 2,5 cm en (lengte A + lengte B + 6 cm) lang

DIY Webcam cover
4. Je hebt nu een rechthoekig stuk karton dat nog gebogen moet worden om rond je scherm te passen
5. Kerf een lijn met het mes op lengte A (2,5 cm in mijn geval) en een lijn op lengte B gemeten vanaf lijn A (ook 2,5 cm in mijn geval). Zorg ervoor dat de lijnen niet helemaal zijn doorgesneden, het is om het karton op die plekken te laten buigen
6. Neem het stukje stof en knip het in dezelfde lengte en 2,5 keer de breedte van het stuk karton
7. Smeer het stuk karton in met Mod Podge, pak het netjes in met het stukje stof en laat het drogen in een gevouwen positie (zie foto). Zorg ervoor dat de naden van het stof aan de achterkant zitten (of aan de binnenkant, als in, het niet zichtbare deel) van de camera afdekker

DIY Webcam cover
8. Laat het drogen en decoreer het. Ik heb er een oog op gemaakt met stukjes stof, Mod Podge en een stift
9. Laten we onze webcam modieus afdekken!

5 Comments on “Cover the Camera

  1. Pingback: How to Cover Your Webcam – Ensure Privacy Online

Leave a Reply

%d bloggers like this: