Constellation Fleece Plaid – DIY

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Constellation Fleece Plaid

Last weekend, in the evening, I was on the balcony (brrrr) looking through a telescope at the craters in the moon (wow) and Jupiter and 3 of its moons (not too impressed). The boyfriend suddenly became enthusiastic when he saw Jupiter was visible and took out his telescope. I prefer to check the moon out, because you get to see some depth because of the shadows and craters. I even tried to make some pictures by placing my camera lens right before the eyepiece. Well, tried is a good word here, because the pictures are a bit blurry. I blame it on the moon and earth, they move way too fast!

If you are also into stars or horoscopes or you know someone who is, this DIY may be perfect for you. Get your (or your friends) Zodiac sign on a fleece plaid! I sewed two constellations on one plaid, to make it a comfy couch plaid for a couple.Constellation Fleece Plaid

It is all in the stars!

What you need

– needle, thread and sewing machine
– fleece plaid

What you do

1. Start by searching for the constellation you want to sew on the fleece, here for example
2. Draw the sign on a piece of paper
3. Now define the position of the stars in the constellation on the fleece plaid, first by pinning the positions

Constellation Fleece Plaid
4. Draw the lines between the stars with a fabric crayon
5. When you are satisfied about the constellation, start sewing the lines between the stars with a bright color and a thick line
6. Once you have finished the lines between the stars, sew the stars by hand (short lines from outside to the center, in a round)

Constellation Fleece Plaid
7. Brush away the remaining visible crayon lines and your constellation fleece plaid is done!

Constellation Fleece Plaid

(so hard to photograph a large blanket, hope this one tells the story)

~~~~~~~~~~

Fleecedeken met Sterrenbeeld

Afgelopen weekend stond ik ‘s avonds op het balkon (brrr) om door een telescoop naar de kraters in de maan te kijken (wow) en Jupiter en 3 van zijn manen (niet onder de indruk). Het vriendje werd plotseling enthousiast toen hij zag dat Jupiter op een zichtbare plek stond en pakte z’n telescoop erbij. Ik ben nog steeds meer fan van de maan, omdat deze dichterbij staat en je daarom ook meer diepte lijkt te zien door schaduwen en kraters. Ik heb zelfs geprobeerd een foto te maken door de lens van m’n camera recht voor het kijkvenster van de telescoop te zetten. Nou ja, proberen is het goede woord hier, want de foto’s zijn een beetje onscherp geworden. Ik geef de schuld aan de maan en de aarde, die bewegen te snel!

Als je ook iets met sterren of horoscopen hebt, of je kent iemand die graag naar de sterren kijkt, dan is dit doe-het-zelf idee misschien wat voor je: een sterrenbeeld op een fleecedeken genaaid! Ik heb er twee op een deken genaaid om er een gezellige warme deken voor twee personen van te maken.

Het staat allemaal in de sterren!

Dit heb je nodig

– naald, draad en naaimachine
– fleecedeken

Dit doe je

1. Begin met het zoeken naar het sterrenbeeld dat je op de fleecedeken wilt naaien, hier bijvoorbeeld
2. Teken het sterrenbeeld op een stuk papier
3. Bepaal nu waar de sterren van het sterrenbeeld op je fleecedeken moeten komen door spelden te plaatsen op de plek van de sterren
4. Teken de lijnen tussen de sterren met stofkrijt
5. Als je tevreden bent, kun je de lijnen tussen de sterren met een felle kleur en een dikke lijn op de deken naaien
6. Ben je klaar met de lijnen, naai dan de sterren met de hand (kleine lijntjes, van buiten naar het midden in een rondje)
7. Veeg de zichtbare krijtstrepen weg en je sterrenbeeldkleed is klaar!

Leave a Reply

%d bloggers like this: