Fruity Pie

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Vegan Fruity Pie

It took me a bit of courage to dive into the kitchen yesterday to bake a pie. It is (and was) steaming hot and an oven is certainly not helping. But a fruity pie is a good reward. I bought sugar with pectin, the kind you would normally use for making marmalade (and doesn’t contain any gelatine), so I was eager to use it. I figured a crunchy sweet crust with a homemade chunky and not too sweet marmalade as a topping would be perfect for the type of weather that is controlling our daily routine (my brain seems to work for only 10% when the temperature hits 30+ degrees Celsius). The topping became not as solid as I hoped, but adding more sugar-with-pectine would also have made it sweeter. Just add the topping at the last moment and you have your yummy summer pie. As for the sugar containing pectine, I think I will try experimenting with agar next time.
(The recipe for the crust comes from lushblog)

What you need
– 70 grams of powder sugar
– 100 grams of vegetable butter
– a pinch of salt
– 50 grams of sugar with pectin
– 200 grams of flour
– 3 tablespoons of almond flour
– 300 grams of (frozen) forest fruit

What you do

1. Start by mixing the powder sugar, salt and butter

Butter and sugar
2. Add flour and almond flour and mix until you can kneed a bowl (if it stays crumbly add a little water)
3. Wrap the bowl in foil and put in the fridge for an hour

Wrapping the dough
4. After an hour, set the oven on 200 degrees Celsius and grease a baking tin (± 26cm radius)
5. Cover the bottom and 2 cm border with the dough

Dough crust
6. Bake the crust for about 15 minutes until golden brown and let it cool

Baked Pie Crust
7. Now mix the fruit and sugar with pectin in a pan and put on medium fire

Fruit
8. Keep stirring and let it shimmer for about 15 minutes (there will be some juice, but most of the fruit is still in tact. If you cook it longer the fruit will be more marmalade like, but will also be thicker. So you can cook the fruit longer, just what you prefer)
9. Now let the fruitmix cool down and before serving cover the crust
10.Yum yum yum!

Vegan fruity pie

~~~~~~~~~

Fruitige Taart

Het heeft even wat moed gekost voordat ik gister de keuken in dook om een taart te bakken. Het is (en was) sauna warm en een oven doet daar nog een schepje bovenop. Maar de fruitige taart is een perfecte beloning! Ik heb suiker gekocht met pectine, het soort dat je normaal gesproken gebruikt om jam mee te maken (en waar geen gelatine in zit), dus ik wilde deze variant graag uitproberen. Ik had bedacht dat een knapperige zoete bodem met een niet al te zoete fruitige jam topping heel goed bij het weer past dat onze dagelijkse routines aantast (mijn hersenen lijken voor slechts 10% te werken als de temperatuur boven de 30 graden Celcius uitkomt). De jam werd niet zo ‘stevig’ als ik hoopte, maar meer suiker-met-pectine toevoegen zou het ook weer zoeter maken vandaar dat ik het maar voor lief heb genomen. Voeg de topping op het laatste moment toe zodat je een heerlijke crunchy zomertaart hebt. En ik denk dat ik de volgende keer agar ga uitproberen, want de suiker met pectine is vooral zoet ;).

(Het recept voor de bodem komt van lushblog)

Dit heb je nodig

– 70 gram poedersuiker
– 100 gram plantaardige boter
– een beetje zout
– 50 gram suiker met pectine
– 200 gram bloem
– 3 eetlepels amandelmeel
– 300 gram bosvruchten (uit de vriezer)

Dit doe je

1. Begin met het mixen van de poedersuiker, zout en boter
2. Voeg bloem en amandelmeel toe en blijf mixen tot je een bol kan kneden (als het te kruimelig blijft voeg je wat water toe)
3. Pak de bol in huishoudfolie en leg ‘m een uur in de koelkast
4. Na een uur verwarm je de oven voor op 200 graden en vet je de bakvorm in (±26cm doorsnede)
5. Bedek de bodem en ongeveer 2 cm van de rand met het deeg
6. Bak de bodem ongeveer 15 minuutjes in de oven totdat deze goudbruin is
7. Laat de bodem afkoelen en maak ondertussen de topping door het fruit en suiker met pectine te mixen in een pan op medium vuur
8. Blijf roeren en laat het ongeveer 15 minuten pruttelen (je zult wat sap zien, maar het meeste fruit blijft nog heel. Als je het langer kookt wordt het meer een jam, maar het voordeel is dat het dan ook dikker wordt. Je kunt het fruit zo lang koken als je zelf lekker vindt)
9. Laat de fruitmix afkoelen en net voordat je de taart serveert schep het fruit erop
10. Eet smakelijk!

Leave a Reply

%d