Food Tree (for cats)

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Food Tree for Cats

I know it sounds strange: Food Tree. It is actually not the brand name or anything. It is how we called this non-electrical- gadget for our cats. When we went to the vet with our two furry friends, she told us what we already knew: Johnnie was a bit too heavy. Not overweight yet, but he was heading there and this would be accompanied by arthritis, high blood pressure and other health problems. To make this story not too confusing, let me first introduce our two cats.

> Johnnie is a black and white, lazy minded tomcat. He has got huge white colored whiskers, which he uses to look like he is the smartest cat in town. Fact is he is a bit of a goody-goody and a coward. But I still love him! He looks so cute when he sits upright and you can see a heart turned upside down between his front paws (check the picture).

Johnnie

> Bloem (means ‘flower’ in Dutch) is Johnnies sister and not as easy to handle as her brother. She is labeled ‘a traumatized cat’ by the cat whisperer we hired when we didn’t know what to do anymore. She has a bit of an attitude and when she feels other living objects are in her comfort zone she will let them know. I was also told that the fact she is red-white-black colored has something to do with her temper (but I am not sure). We always warn visitors and neighbors she can switch from cuddly to growling in a second, so they know. We are lucky she embraced us as friends. She shows that by always sleeping next to me in bed and waking me up by patting me in the face when she can’t find a right spot to lay (yes, she is a diva). She is the one who comes home with ‘little presents’, so not lazy at all. We think she is healthy, but the vet never examined here because of her temper. At least we know she has a perfect weight (something we can do at home :)). And despite of her temper, we are very happy with our little flower.

Bloem

You understand it is harder to keep one cat on a diet when the other one has a healthy weight. So I searched the internet for ideas and came up with a solution. Paste empty toilet rolls together in a pyramid shape and put the cat food in the rolls. The cats need to work for their food, instead of putting their heads in a bowl. This worked, but cat food was everywhere. Another search round on the internet gave us our longterm solution: the ‘Cat Tree’. It is the food maze from Catit Design Sensed. The cats need to push the food around until it falls down through the holes and they can eat it. It works like magic for Johnnie. He lost 200 grams and is more active than he was before we got the tree. I can recommend it, because it is a cheap solution to keep a healthy cat. And it is fun to watch 🙂

We found it on ZooPlus, but you can probably buy it in other stores as well.
~~~~~~~~~~~

Voerboom (voor de katten)

Ik weet dat het een beetje gek klinkt: Voerboom. Het is niet een merknaam of iets. Zo hebben wij het non-elektronische gadget genoemd voor onze katten. Toen we onze harige vrienden meenamen naar de dierenarts vertelde ze ons wat we eigenlijk al wisten: Johnnie was een beetje te dik. Er was nog geen sprake van overgewicht, maar het ging wel die kant op. En helaas gaat dat bij katten ook gepaard met gewrichtspijn, hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Om dit verhaal niet te ingewikkeld te maken, laat me eerst onze twee katten introduceren.

> Johnnie is een zwart-wit gekleurde, beetje luie kater. Hij heeft enorme witte snorharen, die hij gebruikt om er uit te zien als de slimste kat van de buurt. Eigenlijk is hij een beetje sullig en letterlijk en figuurlijk een held op (witte) sokken. Maar we houden wel van hem! Hij ziet er zo schattig uit wanneer hij rechtop zit en je een wit hart op z’n kop kan zien tussen z’n voorpoten (zie de foto!). Daarbij draagt hij de krul in z’n staart met veel trots!

> Bloem is de zus van Johnnie en wat moeilijker in gedrag dan haar broer. Ze is door de kattenfluisteraar, die we in hadden gehuurd toen we het echt niet meer wisten, als ‘een kat met een trauma’ bestempeld. Ze heeft een sterke eigen wil en als ze het idee heeft dat andere levende objecten ongewenst in haar comfort zone komen, laat ze dat duidelijk merken. Er is me ook verteld dat haar rood-wit-zwarte vacht te maken kan hebben met haar krachtige persoonlijkheid (maar dat weet ik niet zeker). We waarschuwen in ieder geval altijd buren en mensen die op bezoek komen dat ze plotseling en onverwacht van knuffelig naar agressief kan gaan. Gelukkig ziet ze ons als vrienden en zet dat kracht bij door altijd naast me in bed te slapen en me wakker te maken door met haar poot in mijn gezicht te tikken als ze geen goede plek kan vinden om te liggen (yep, ze is een diva!). Ze is ook de kat die thuiskomt met ‘kleine kadootjes’, dus geen luie kat. We denken dat ze gezond is, maar de dierenarts heeft haar nooit kunnen onderzoeken door haar ‘opvliegendheid’. We weten in ieder geval wel dat ze perfect op gewicht is (dat kunnen we thuis zelf meten :)). En ondanks haar temperament, zijn we erg blij met onze mooie bloem.

Je begrijpt dat het lastig is om een kat op dieet te zetten als de andere goed op gewicht is. Dus ben ik een zoektocht gestart op het internet voor ideëen en ben met een oplossing gekomen. Plak lege toiletrollen aan elkaar in een pyramide vorm en doe het kattenvoer in de lege rolletjes. De katten moeten op deze manier werken voor hun eten, in plaats van alleen maar hun kop in de kom hangen. Het werkte, alleen het kattenvoer lag overal op de vloer. Een tweede zoekronde op het internet bracht de oplossing: de Voerboom. Het is een voedsel labyrinth van het merk Catit Design Sensed. De katten moeten het het voedsel door de gaatjes duwen zodat het naar beneden valt en ze het kunnen eten. Het werkt geweldig voor Johnnie. Hij is 200 gram kwijt en een stuk actiever dan voordat we de boom hadden. Ik kan het echt aanraden, omdat het een goedkope oplossing is om je katten gezond te houden. En het is erg vermakelijk om naar te kijken 🙂

We hebben het gevonden op ZooPlus, maar ze worden waarschijnlijk ook wel in andere winkels verkocht

Leave a Reply

%d