Up-cycle a Wool Sweater

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Upcycled Wool Sweater

I am sure it happened at least once to you or someone you know. You wash something that is made out of wool too warm and it leaves the washing machine a few sizes smaller. In this case my mom didn’t know the sweater was in the pile of wash she washed on 40 degrees. The result was an M-size sweater, instead of the XL that it originally was. This sweater was already second-hand, but still in excellent condition because of the perfect wool quality. That’s why I was happy to take it and up-cycle this sweater to a wool jacket. For the late summer nights or on a chilly day it is perfect!

In this case I had a wool sweater, but it can easily be something else made from wool. So I will show you what I did, but use your imagination when it comes to combining old pieces of wool clothing. Or check this blog post, or search for it on Pinterest.

First I made the sweater better fitting (it was a mans sweater) by taking in the sides. I wore the sweater inside out and pinned the sides and arms. After that I layed the sweater flat and checked if both sides where equal and sewed it. Then I checked again, to see if the sweater was a better fit and it was. The scariest part was to cut it in the middle. After all I wanted to make it into a jacket. So I measured exactly where the middle was and cut a straight line. This is where the zipper goes! And the jacket is done. Maybe I will decide to add some fake pockets or a hood later on, but the jacket is ready to be worn!

Measuring wool sweaterMeasuring wool sweater
Cutting straight line sweaterAdding zipper

~~~~~~~

Upcycle een Wollen Trui

Ik weet zeker dat het jou, of iemand die je kent, zeker een keer is overkomen. Je wast een wollen kledingstuk te warm en het verlaat een paar maten kleiner de wasmachine. In dit geval wist m’n moeder niet dat er tussen de stapel wasgoed die ze op 40 graden zou wassen ook een wollen trui zat. Het resultaat was een trui in maatje M, in plaats van de originele maat XL. Deze trui was al tweedehands, maar nog steeds in perfecte staat. Ik was dan ook blij om de gekrompen trui over te nemen en er een trui of vest van te maken voor mezelf. Voor de late zomeravond of een koude dag in de lente is het perfect!

In dit geval heb ik een wollen trui, maar het kan makkelijk iets anders zijn van wol. Ik laat je zien wat ik gedaan heb, maar gebruik je creativiteit wat betreft oude wollen kleding. Of bekijk deze blogpost of zoek naar voorbeelden op Pinterest.

Ik ben begonnen met de trui beter passend te maken (het was een mannentrui) door beide zijkanten in te nemen. Ik heb dit gedaan door de trui binnenstebuiten aan te trekken en de zijkanten en armen af te spelden op gevoel. Daarna heb ik de trui uitgetrokken en gekeken of de zijkanten een beetje gelijk afgespeld zijn en de zijkanten meteen afgenaaid. Daarna heb ik de trui weer aangetrokken en gekeken of alles goed past. Daarna kwam het engste gedeelte, het doorknippen van de voorkant. Ik wilde er tenslotte een vest van maken. De voorkant heb ik eerst goed afgemeten en dan precies door het midden een rechte lijn geknipt. Hier is de rits erin genaaid. En het vest is klaar! Misschien besluit ik nog om ‘nep’ zakken toe te voegen of een capuchon, maar voor nu kan het vest gedragen worden.

Leave a Reply

%d