Vegan Brownies Recipe #2

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Vegan Brownie Recipe

If you are a chocoholic, like me, you will agree with me that a person cannot have too much recipes with chocolate. From chocolate cake, double chocolate cookies to chocolate ice-cream and chocolate milk. And I am only starting here 🙂 This introduction is just an excuse for me to try out a different vegan brownie recipe than the one I already posted here. I altered that recipe, because I prefer butter over oil in my cakes and I think brownies should contain chunks of dark chocolate. But the recipe I made below has these ingredients already! Not so much to alter for me (besides leaving out the vegan white chocolate, which is hard to get around here) so I had to come up with another excuse to bake the brownies. That’s why I am going to compare them with the other brownies, so I can tell you the differences in taste and texture (Yep, that’s right. I have to eat them in order to do that, woohoo!). I described the differences below the recipe.

The original recipe comes from Veggieful.

What you need

– 1 1/2 cups of flour
– 1 1/4 cup of brown sugar
– 1 teaspoon baking powder
– 1/2 cup of cocoa powder
– 100g dark chocolate, half melted
– 1/2 cup margarine/vegetable butter, melted
– 1 cup soy milk
– 1 sachet/10 grams of vanilla sugar
– a bit of salt

What you do

1.Preheat the oven on 180 degrees Celsius
2. Mix flour, sugar, baking powder, cocoa powder and vanilla sugar in a bowl

Flour Mixtures
3. Add the soy milk, butter, salt and chocolate (I melted the chocolate just a little bit in the microwave)

Chocolate Melted

Flour and Butter
4. Mix everything together until it becomes a shiny dough (if it is too dry, add some more soy milk)
5. Get a brownie baking tin (round cake tin will also do) and butter it
6. Now pour the mixture in the baking tin and bake the brownie between 20-30 minutes

Brownie baked

The difference between Brownie #1 and Brownie #2 is not so big. I prefer Brownie #1 a bit more because of the chunks of chocolate and it is less dry (but maybe I baked #2 a bit too long). But I can recommend both 🙂

~~~~~~~~~~~

Vegan Brownies Recipe #2

Als je chocoladefreak bent, zoals ik, zul je het met me eens zijn dat je niet genoeg recepten met chocolade kan hebben. Van chocoladecake, dubbel chocolade koekjes tot chocoladeijs en chocolademelk. En ik ben nog maar net begonnen :). Deze introductie is alleen maar een excuus voor mij om een ander veganistisch brownie recept uit te proberen dan het recept dat al hier op mijn blog staat. Ik heb dat recept toen veranderd omdat ik het lekkerder vind om boter te gebruiken in plaats van olie en ik graag brownies eet met stukken pure chocolade. Maar het recept dat ik hieronder beschreven heb, had al deze ingredienten al! Niet zoveel om te veranderen voor mij (behalve dan het weglaten van de veganistische witte chocolade omdat ik dat hier moeilijk kan krijgen), dus moest ik met een andere excuus komen om deze brownies te bakken. Daarom ga ik de brownie hieronder vergelijken met mijn eerder gebakken brownies, zodat ik je alle verschillen in smaak en textuur kan vertellen (Yep, dat klopt. Ik moet ze eten om het verschil te kunnen beschrijven, woehoe!). Ik heb de verschillen beschreven onder het recept.

Het originele recept komt van Veggieful.

Dit heb je nodig

– 1 1/2 kopje bloem
– 1 1/4 kopje bruine (basterd) suiker
– 1 theelepel bakpoeder
– 1/2 kopje cacoapoeder
– 100 gram donkere chocolade, half gesmolten
– 110 gram plantaardige boter, gesmolten
– 1 kopje sojamelk
– 1 zakje vanillesuiker
– beetje zout

Dit doe je

1. Verhit de oven voor op 180 graden Celcius
2. Mix bloem, suiker, bakpoeder, cacoapoeder en vanillesuiker in een kom
3. Voeg sojamelk, boter, zout en chocolade toe (ik heb de chocolade heel even in de magnetron gedaan)
4. Meng alles goed, zodat het uiteindelijk een glanzend deeg wordt (als het te droog is voeg je nog wat sojamelk toe)
5. Neem een brownie bakvorm (een kleine ronde taartvorm werkt ook prima) en vet het in
6. Giet het mengsel in een bakvorm en bak de brownie tussen 20 en 30 minuten (afhankelijk van de oven en je smaak)

Het verschil tussen Brownie #1 en Brownie #2 is niet zo groot. Ik geef de voorkeur aan Brownie #1 omdat daar dikke stukken pure chocolade in zitten en het is iets minder droog (maar misschien heb ik #2 wel iets te lang in de oven gedaan). Ik kan beiden dus aanbevelen 🙂

2 Comments on “Vegan Brownies Recipe #2

  1. Pingback: Dark Chocolate Brownie Ice-cream (eggless) | Green Grass

  2. Pingback: Strawberry with Brownie Ice-cream – Vegan recipe | I Love Green Grass

Leave a Reply

%d bloggers like this: