Vinegar Solutions

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Use vinegar to let your clothing smell fresh!

This is probably not a very hot topic to talk about, because this ‘vinegar post’ is not about food. It is about an old-fashioned household tip (or trick). And because it is a bit of an akward topic to talk about I am going to just dive in and open up, its the only way 😉

The following returning problem is about shirts and sweat. I excersize a few times a week and like to wear cotton, because it is skinfriendly. But it not only happens to my sport shirts, the same thing happens to shirts I wear during the day. When you are a bit sweaty, your shirt will absorb most of it. Expectations are that a good wash cleans the shirt, however, this is most of the times not the case after a few times of wearing and washing. Your freshly washed shirt starts to smell bad when you are wearing it for a few seconds. I once read the explanation can be found in the deodorant we use. This deodorant is not always washed out completely and therefore a perfect place for bacteria to nestle and start getting smelly (the bacteria from your skin use the sweat to produce the smell). So the solution is to get rid of the deodorant residues in your clothing. How to do this, you ask? Well, vinegar! You would be surprised how often vinegar is the solution in little household problems! And a very eco-friendly solution as well!

What you do

Take a bucket and fill it for 2/3 with water (about 30 degrees Celcius) and 1 cup of vinegar. Add your shirt, or blouse or whatever is a bit smelly and give it a bit of a stir and rub. Leave it for at least 2 hours. After that, wash it like you normally would do.

This will also help to dissolve the yellow sweat stains in your white shirts!

~~~~~~~~~~~~~~

Azijn Oplossingen

Dit is niet echt een populair onderwerp om over te praten, omdat deze ‘azijn post’ niet over eten gaat. Het gaat namelijk over een ouderwetse huishoudelijke tip. En omdat het een beetje een ongemakkelijk onderwerp is duik ik er maar helemaal, het is de enige manier 😉

Het terugkerende probleem gaat over shirts en zweet. Ik sport een paar keer per week en draag graag katoen, omdat het een huidvriendelijk materiaal is. Maar niet alleen mijn sportshirts hebben dit ‘mankement’, hetzelfde gebeurt met shirts die ik overdag draag. Als je een beetje zweet dan neemt je shirt het grootste gedeelte op. De verwachtingen zijn dat het wassen in de wasmachine dit shirt weer opfrist, maar na een paar keer dragen, zweten, wassen is dit meestal niet meer het geval. Je vers gewassen shirt ruikt dan al onfris als je het een paar seconden gedragen hebt. Ik heb een keer ergens gelezen dat de verklaring van dit probleem in de deodorant zit die we gebruiken. De deodorant wordt niet altijd goed uit je kleren gewassen en is daarom een perfecte plek voor bacterien om zich te nestelen en te stinken (de bacterien van je huid gebruiken het zweet om die geur te produceren). De oplossing is daarom om van de deodorantresten af te komen die na het wassen nog in je kleding zijn achtergebleven. Hoe doe je dat, vraag je? Nou, azijn! Je zal verbaasd zijn hoe vaak azijn de oplossing is in je huishoudelijke problemen. En ook nog eens een milieuvriendelijke oplossing!

Dit doe je

Neem een emmer en vul deze voor 2/3 met water (ongeveer 30 graden Celcius) en een kopje azijn. Doe je shirt of blouse erbij en roer en wrijf het een beetje zodat de restjes deodorant makkelijker los laten. Laat het nog eens 2 uur staan. Hierna was je het shirt zoals je normaal ook zou doen.

Dit helpt ook tegen de gele zweetvlekken in witte shirts!

Leave a Reply

%d bloggers like this: