15 Minute Maple Syrup Cookies

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Since we are in the kitchen waiting ’til the pumpkin soup is done, we can make these super fast cookies. I found the ‘base’ recipe when I searched for vegan cookie alternatives during the VeggieChallenge, and made it a vegan recipe. And the fun thing is, everyone is surprised when I tell them it is vegan and (another plus) sugar free! They taste just as good, or even better, than the cookies sold in the supermarket. Another positive thing is that it takes only 15 minutes to prepare them and another 15 minutes to bake. So, when friends or family surprise you with a visit and you want to offer them your home-baked cookies -> make these. Or just make them for yourself and eat them secretly 😉

What you need

> 160 grams of maple syrup
> 250 grams butter (vegetable)
> 220 grams of flour (you can also use gluten free flour)
> 70 grams of cornstarch
> a few drops of vanilla extract

What you do

1. First mix the maple syrup, butter and vanilla


2. Add the flour and cornstarch slowly and mix
3. Preheat the oven on 180 degrees Celcius
4. When the batter is smooth you can put small scoops on a baking tray (with baking paper)
5. Press the balls of dough a bit down, so they will bake better (I know it is a bit messy, but that is mostly because of the vegetable butter. Don’t worry it will turn out just fine!)


6. Put the baking tray in the oven for 10-15 minutes, depending on how good the oven is and how big the cookies are
7. The cookies are done when they turn a little bit darker

Note: I made these cookies a lot of times without the cornstarch. It depends what you like. The only difference is the texture. With cornstarch they are firmer. When you don’t have it at home, don’t bother buying it and replace the cornstarch with extra flour.

~~~~~~~~~~~~

15 Minuten Ahoornsiroopkoekjes

Omdat we toch in de keuken zijn en wachten tot de pompoensoep klaar is, waarom niet wat ahoornkoekjes maken? Ik heb het basisrecept gevonden toen ik zocht naar plantaardige alternatieven tijdens de VeggieChallenge en heb er een plantaardig recept van gemaakt. Het grappige is, iedereen is verrast als je vertelt dat het een koekje is zonder ei en (nog een plus) suikervrij! Ze smaken net zo goed, of zelfs beter, dan de koekjes die je koopt in de supermarkt. Nog een positief ding aan deze koekjes is dat het slechts 15 minuten kost om ze te maken en nog eens 15 minuten om ze te bakken. Daarom is dit een perfect recept om te maken als je plotseling bezoek krijgt en je visite eigen gebakken koekjes voor wil zetten. Of je maakt ze helemaal voor jezelf, in het geheim 😉

Dit heb je nodig

> 160 gram ahoornsiroop
> 250 gram boter (plantaardig, bv Zeeuws Meisje)
> 220 gram meel (je kan ook glutenvrij meel gebruiken)
> 70 gram maizena
> een paar druppels vanille extract

Dit doe je

1. Mix de ahoornsiroop, boter en vanille
2. Voeg het meel en de maizena langzaam toe en mix het met de rest
3. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius
4. Als het deeg glad is, verdeel je dit in kleine schepjes op een bakplaat (met bakpapier)
5. Duw de balletjes deeg een beetje plat, zodat ze beter bakken (ik weet dat het een beetje een rommelig werkje is, dat komt vooral door de plantaardige boter. Maar maak je geen zorgen, het komt helemaal goed!)
6. Zet de bakplaat in de oven voor ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van hoe goed je oven is en hoe groot de koekjes zijn
7. De koekjes zijn klaar als ze een beetje verkleurd zijn

PS. Ik heb deze koekjes vaak gemaakt zonder de maizena. Het ligt eraan wat je lekker vindt, het enige verschil is de textuur. Met maizena wordt het koekje wat steviger. Maar als je geen maizena in huis hebt, geen probleem, vervang de maizena door extra meel.

Leave a Reply

%d bloggers like this: