Fruit fly remedy

(voor Nederlands scroll naar beneden)

Despite the fact that I love animals, I don’t want them touching my fruit! I love fruit, and I cannot live a day without it. And because it is healthier to eat organic fruit we get our fruit via Oekokiste. You will get a basket delivered to your doorstep every week, and I think many countries have at least one company that does that. In the Netherlands I always bought an Odin fruit bag. So at Oekokiste we chose the fruit basket, but there are lots of choices for every size houshold and preference. And they will let you alter it if you don’t like the things they chose for you, plus you can get other organic groceries in their shop, all online! Who said organic is old fashioned?? Another plus is that the fruit is cheaper than the organic fruit in a supermarket. The fruit in the basket is still a bit more expensive than non-organic fruit, but it is worth it!
So, back to the fruit flies, yes that where the animals touching my fruit. I found it hard to get rid of them, because the hint of leaving the window open was not obvious enough. That’s why I try to find a non-toxic trick and you can find lots on the website omaweetraad.com (sorry in Dutch, but I think this is more or less the same http://www.grandmas-wisdom.com/). I found one that helped immediately and I am very enthusiastic about. If you have an invasion of fruit flies, try the following. It will help!

What you need

> empty plastic bottle
> apple vinegar (or combine apple juice and vinegar)
> a drop of detergent

What you do

1. Clean the plastic bottle
2. Cut the bottle in half (horizontal)


3. Pour some apple vinegar and a drop of detergent in the lower part of the bottle

4. Place the upper part of the bottle upside down in the lower part


5. Place the self build fly catcher next to your fruit

The flies are attracted to the apple vinegar and because of the detergent there is no surface tension anymore (in other words they will drown immediately). You can also use this next to your garbage bin, for example. Just put it where the flies are.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ondanks het feit dat ik een dierenliefhebber ben, wil ik nog steeds niet dat ze aan m’n fruit zitten. Ik hou enorm van fruit en kan geen dag zonder. En omdat het gezonder is om biologisch fruit te eten, kopen we ons fruit bij de Oekokiste. Ze zetten elke donderdag een kist met vers fruit op onze deurmat. Volgens mij hebben veel landen tenminste een bedrijf die op een soortgelijke wijze biologisch fruit aan de man brengt. In Nederland was ik bijvoorbeeld geabonneerd op de Odin fruittas (die je zelf in de winkel moet halen, wij worden hier verwend!). Bij de Oekokiste kozen we voor een fruitkist, maar er zijn zoveel meer ‘kisten’ te krijgen. Afhankelijk van de grootte van je huishouden en je voorkeuren zijn er veel verschillende mogelijkheden, zoals de slakist of de kleine groentekist. Daarbij komt dat je zelf je kist kan aanpassen als je bepaalde dingen niet lekker vindt. Nog een voordeel is dat je andere biologische produkten kan bestellen in de webwinkel, en dit alles online! Wie zegt dat biologisch ouderwets is? Een ander belangrijk voordeel is dat het fruit goedkoper is dan het biologische fruit in de supermarkt. Het fruit in onze mand is nog wel iets duurder dan niet-biologisch fruit, maar dat vinden wij het meer dan waard!
Terug naar de fruitvliegjes, yep dat zijn de dieren die aan mijn fruit zaten. Ze zijn erg hardnekkig en de hint van het raam dat we open lieten staan kwam ook niet over. Daarom heb ik gezocht naar een niet-giftige manier om van ze af te komen. Deze kun je vinden op een heel handige website: omaweetraad.com. Ik heb daar een tip gevonden die meteen werkt en waar ik enorm enthousiast over ben en daarom graag met jullie deel. Als je een fruitvliegjes invasie hebt, probeer het volgende. Het werkt!

Dit heb je nodig

> een lege plastic fles
> appelazijn (of mix appelsap met azijn)
> druppel afwasmiddel

Dit doe je

1. Maak de plastic fles schoon
2. Snij de fles in twee├źn, horizontaal
3. Vul de onderste helft met appelazijn en een druppel afwasmiddel
4. Ze de bovenste helft ondersteboven in de onderste helft
5. Zet de fruitvliegvanger (onthouden voor galgje!) naast je fruit

De fruitvliegjes worden aangetrokken door de appelazijn en door het afwasmiddel verdrinken ze meteen. Je kunt ‘m ook naast je vuilnisbak neerzetten of op een andere plek waar fruitvliegjes graag socializen.

Leave a Reply

%d bloggers like this: